Wegański bigos z dodatkiem kiełbaski sojowej
Nie wiem jak w
waszych domkach, ale u mnie mój mąż po prostu bardzo lubi. Hmm tak naprawdę to
ja przygotowywałam poszczególne składniki a całą resztą doprawiania, mieszania
i pilnowania zajmował się jak zawsze mój mąż. W sumie, proces przygotowania
bigosu zaczął się parę miesięcy wcześniej na grzybobraniu, tak więc mogliśmy
użyć własnych suszonych grzybków. 😊 Bigos wyszedł znakomity, i nawet moja
mama która nie lubi grzybów, aż wręcz je wyciąga z potraw jeśli się tam
znajdują, powiedziała że bigos był przepyszny i że taki mogę robić częściej.
Jeśli jesteście ciekawi jak rzeczywiście smakował, zachęcam do skorzystania z
przepisu.
Jest to przepis
na bigos który robiliśmy 3 dni. Z każdym dniem co raz lepszy 😊
Przepis:
Składniki:
1,5 kg kiszonej
kapusty ( w tym 0,5 kg z marchewką)
300 g pieczarek
portobello
30- 60 g
suszonych grzybków ( podgrzybki, borowiki, kozaki)
6 suszonych
śliwek
10 suszonych
pomidorów (mogą być te w oliwie)
4 ziela
angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka naturalnej przyprawy
do bigosu
sól, pieprz,
papryka słodka, majeranek
3 parówki
sojowe wędzone
125 ml
wytrawnego czerwonego wina
Wykonanie:
Dzień I
1. 1 kg kapusty odcedzamy nad
miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy.
Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda
z kapusty może nam się przydać do doprawienia kapusty, a i tak szkoda tak
dobrej wody, można później śmiało wypić i dostarczyć witaminki C 😊
2. Kapustę szatkujemy i
wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak żeby jedynie przykryć kapustę, dodajemy
ziela angielskie, liście laurowe, jagody jałowca i 1 łyżeczki soli. Gotujemy do
miękkości. Kiedy kapusta ostygnie odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
3. Suszone grzyby namaczamy na
noc w odrobinie wody, tak, żeby przykryło grzybki.
Wybieramy ilość grzybów
miedzy 30g a 60g ja dodałam 60 g ale aromat grzybów był mocno wyczuwalny więc
jeśli nie lubicie mocnego aromatu dodajcie trochę mniej.
Dzień II
1.Włączamy kapustę na małym
ogniu, pamiętajmy że trzeba od czasu do czasu zamieszać, za nim kapustę
doprowadzimy do wrzenia. Przygotowujemy portobello i grzyby.
2. Oczyszczamy
portobello kroimy w drobną kostkę, i smażymy doprawiając solą i pieprzem.
3. Grzyby
odsączamy z wody kroimy w kostkę i dodajemy do portobello i jeszcze przez
chwile podsmażamy, dodajemy do kapusty, wlewamy również wodę z moczenia
grzybów i gotujemy całość przez 30
minut. Doprawiamy przyprawą do bigosu około 1 łyżeczki
4. Kiedy bigos
ostygnie odstawiamy w zimne miejsce.
Dzień III
1. Ponownie włączamy kapustę i
doprowadzamy do wrzenia.
2. Suszone śliwki i pomidory
kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.
3. Parówki sojowe kroimy w
kostkę i podsmażamy na patelni dodajemy do bigosu.
4. Kiedy bigos zacznie się
gotować dolewamy wina. Całość gotujemy przez około 1 godziny, bez przykrycia
żeby nadmiar płynów wyparował.
Pamiętajmy o mieszaniu
bigosu, żeby się nie przywarł.
Całość doprawiamy jeszcze
solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, dodajemy również około ½ papryki słodkiej
i ½ łyżeczki majeranku, tak aby nam odpowiadał smak. Jeśli bigos jest za mało
kwaśny dolewamy powoli wody z kiszonej kapusty. Ja dolałam 1 chochelkę.
Kapusta z każdym dniem
nabiera coraz to lepszych smaków. Pamiętajmy tylko, żeby trzymać ją w chłodnym
miejscu, a każdego dnia doprowadzić do gotowania.
Jadłam niedawno w restauracji - pyszny!
OdpowiedzUsuńWcale, ale to wcale nie brakowało mi dodatku mięsa.
:)
Uwielbiam wegański bigosik, coś pysznego. :)
OdpowiedzUsuń