Grochówka w wersji wegańskiej
Dzień dobry Wszystkim
Przepraszam za długą nieobecność i brak nowych postów, ale teraz wracam z pysznymi wegetariańskimi i wegańskimi propozycjami dla Was na pyszny i treściwy posiłek.
Dzisiaj zapraszam was na pyszną zupę grochową z grochu łuskanego (połówki)
Sycąca zupka idealna na deszczowy i chłodniejszy dzień.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem:
Przepis: dla 4 osób
Składniki:
3 litry wody
5 małych marchewek
1 mały seler
3 białe części pora
6 ziemniaków
2 małe cebule lub 1 duża
400 g grochu łuskanego połówki
2 kostki warzywne bio
3 liście laurowe
5 ziela angielskie
nać selera
sól, pieprz, lubczyk, cząber, majeranek, kminek,
Wykonanie:
1. Grochu łuskanego połówki nie trzeba namaczać tak jak grochu całego, jednakże ja moczyłam groch przez parę godzin, przed gotowaniem.
2. Namoczony groch gotujemy w wodzie (wody tyle aby zakryła groch) u mnie był po 30 minutach już miękki. Pod koniec gotowania solimy wodę. 1/2 łyżeczki soli na 1 litr wody.
Podczas gotowania grochu usuwamy nadmiar piany.
Ugotowany groch odcedzamy.
Jeśli chcemy aby nasza zupa była gęstsza, połowę grochu miksujemy.
3. Marchew, seler obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i 2 kostki warzywne bio.
Nastawiamy na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy na złoty kolor.
4. Kiedy warzywa w zupie zmiękną wyciągamy je, marchewki kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy ugotowane ziemniaki, i usmażoną cebulkę.
Do zupy dodajemy groch, zmiksowany i drugą część w całości.
Dodajemy posiekane 3 łodygi naci selera.
5. Gotujemy zupę jeszcze przez 20 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, 1 łyżeczką majeranku, lubczyku, cząbru, i kminku, lub wedle uznania.
Gorącą zupę podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów