Przejdź do głównej zawartości

Wegańska zupa grochowa

Grochówka w wersji wegańskiej


Dzień dobry Wszystkim 

Przepraszam za długą nieobecność i brak nowych postów, ale teraz wracam z pysznymi wegetariańskimi i wegańskimi propozycjami dla Was na pyszny i treściwy posiłek. 

Dzisiaj zapraszam was na pyszną zupę grochową z grochu łuskanego (połówki) 

Sycąca zupka idealna na deszczowy i chłodniejszy dzień. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem:




Przepis: dla 4 osób

Składniki:

3 litry wody

5 małych marchewek 

1 mały seler

3 białe części pora

6 ziemniaków

2 małe cebule lub 1 duża

400 g grochu łuskanego połówki

2 kostki warzywne bio 

3 liście laurowe

5 ziela angielskie

nać selera

sól, pieprz, lubczyk, cząber, majeranek, kminek, 


Wykonanie:

1. Grochu łuskanego połówki nie trzeba namaczać tak jak grochu całego, jednakże ja moczyłam groch przez parę godzin, przed gotowaniem. 

2. Namoczony groch gotujemy w wodzie (wody tyle aby zakryła groch) u mnie był po 30 minutach już miękki. Pod koniec gotowania solimy wodę. 1/2 łyżeczki soli na 1 litr wody. 

Podczas gotowania grochu usuwamy nadmiar piany. 

Ugotowany groch odcedzamy. 

Jeśli chcemy aby nasza zupa była gęstsza, połowę grochu miksujemy. 

3. Marchew, seler  obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i 2 kostki warzywne bio. 

Nastawiamy na małym ogniu. 

Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. 

Cebulę obieramy i drobno siekamy, smażymy na złoty kolor. 

4. Kiedy warzywa w zupie zmiękną wyciągamy je, marchewki kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy ugotowane ziemniaki, i usmażoną cebulkę. 

Do zupy dodajemy groch, zmiksowany i drugą część w całości. 

Dodajemy posiekane 3 łodygi naci selera. 

5. Gotujemy zupę jeszcze przez 20 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, 1 łyżeczką majeranku, lubczyku, cząbru, i kminku, lub wedle uznania. 

Gorącą zupę podajemy z ulubionym pieczywem. 


Smacznego


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...