Przejdź do głównej zawartości

Kiwi


KIWI- Właściwości i wartości odżywcze







Jakie owoce zapewniają 273% zalecanej dziennej dawki witaminy C w porcji jednej filiżanki - pięć razy większej niż w przypadku pomarańczy i jest naturalnym wzmocnieniem układu odpornościowego, który chroni przed przeziębieniem i grypą? 

Oczywiście, że to kiwi! 💚💚💚

Jego ilość witaminy K również jest imponująca - najlepiej znana ze swojej roli we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapewniając 89% dziennej wartości.
Kiwi zawierają duże ilości witaminy A (świetnej dla skóry, kości, zębów oraz wzroku, w tym ochrony przed zwyrodnieniem plamki żółtej) oraz witaminy E (dwa razy więcej niż w awokado), razem z potasem równoważą elektrolity organizmu i ograniczają nadciśnienie i wysokie ciśnienie krwi.
Miedź zawarta w kiwi jest szczególnie dobra dla dzieci, wspierając zdrowy rozwój niemowląt, szczególnie w obszarach wzrostu kości i rozwoju mózgu, a także do tworzenia zdrowych czerwonych krwinek i budowania odporności na choroby.

Kiwi jest również jednym z niewielu pokarmów bogatych w witaminę B6, która wspomaga układ odpornościowy. B6 jest szczególnie ważny dla zdrowych płodów oraz kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Kwas foliowy w kiwi chroni przed wadami wrodzonymi, chorobami serca i rakiem; Zdrowe ilości błonnika sprawiają, że system działa płynnie, zmniejszając ryzyko zapalenia uchyłków i czynników rakotwórczych w organizmie. Wreszcie, siła przeciw utleniająca w kiwi zapewnia podobne efekty, jeśli chodzi o neutralizację wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i powodować stan zapalny i raka.
Jednak spożywaj owoce kiwi z umiarem, ponieważ zawiera fruktozę, która może być szkodliwa dla zdrowia w nadmiernych ilościach. Imponujące prawda, ile dobrego jest w tak małym owocu. 






Komentarze

  1. Niech codzienny pomiar ciśnienia stanie się prostszy - wybierz nasze ciśnieniomierze!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...