czwartek, 18 sierpnia 2016

Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii


Post z kotlecikami miał być zamieszczony wczoraj, ale inne obowiązki na to nie pozwoliły. Szybciutko nadrabiam zaległości i jeśli jeszcze takich kotletów nie jedliście musicie koniecznie spróbować. 

Kotlety z cukinii są bardzo smaczne, szczególnie jak cukinia jest jeszcze młoda. Kotlety można jeść na ciepło i zimno, jako dodatek do obiadu lub po prostu same. Mi smakują zawsze. :)

Przepis: 

Składniki:

2 małe cukinie

mąka

3 jajka

bułka tarta

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, tymianek. 

Wykonanie:

1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy średniej grubości talarki.

2. Każdy talarek solimy i odstawiamy do czasu aż puszczą nadmiar wody (około 15 min) 

3. w osobnych talerzach przygotowujemy, mąkę, bułkę tartą i jajka wymieszane z przyprawami. 

4. Odsączone cukinie kolejno maczamy najpierw w mące, jajku i bułce tartej. 

5. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. 



Smacznego. :)





1 komentarz :

  1. Ja takie kotleciki to nawet na kanapkę do pracy sobie kładę. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów