Makowiec na kruchym spodzie
Już od paru dni chodziłam z zamierzeniem zrobienia makowca, ale cały czas nie znalazłam czasu żeby się za to zabrać. Wreszcie wczoraj mi się udało. :)
Ciasto wyszło bardzo dobre, a najbardziej cieszy, kiedy smakuje najbliższym. :)
Zapraszam do zapoznania się z prostym przepisem na znakomity makowiec który zadowoli największych łakomczuchów. :)
Przepis:
Składniki:
na ciasto:
375 g mąki
75 g cukru brązowego
2 jajka
175 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
3 łyżeczki cukru waniliowego
na masę makową:
puszka masy makowej z bakaliami (850 g)
2 białka
3 łyżki cukru pudru
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą aż powstanie zwarta kulka.
2. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części wkładamy do lodówki 3 część do zamrażalnika na czas około 45 min.
3. W między czasie przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy masę makową i cukier całość delikatnie mieszamy.
5. Na ciasto wykładamy naszą masę.
6. Zamrożoną 3 część ciasta, ścieramy na wierzch naszego ciasta.
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 50 min
8. Pyszne ciasto gotowe, dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów