Przejdź do głównej zawartości

Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii


Post z kotlecikami miał być zamieszczony wczoraj, ale inne obowiązki na to nie pozwoliły. Szybciutko nadrabiam zaległości i jeśli jeszcze takich kotletów nie jedliście musicie koniecznie spróbować. 

Kotlety z cukinii są bardzo smaczne, szczególnie jak cukinia jest jeszcze młoda. Kotlety można jeść na ciepło i zimno, jako dodatek do obiadu lub po prostu same. Mi smakują zawsze. :)

Przepis: 

Składniki:

2 małe cukinie

mąka

3 jajka

bułka tarta

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, tymianek. 

Wykonanie:

1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy średniej grubości talarki.

2. Każdy talarek solimy i odstawiamy do czasu aż puszczą nadmiar wody (około 15 min) 

3. w osobnych talerzach przygotowujemy, mąkę, bułkę tartą i jajka wymieszane z przyprawami. 

4. Odsączone cukinie kolejno maczamy najpierw w mące, jajku i bułce tartej. 

5. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. 



Smacznego. :)





Komentarze

  1. Ja takie kotleciki to nawet na kanapkę do pracy sobie kładę. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...