sobota, 13 sierpnia 2016

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami


Witam wszystkich w piękny sobotni dzień. 

Dzisiaj pokażę wam przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Pyszne i pożywne. :) 
Smakuje jeszcze lepiej z czerwonym barszczykiem do picia. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 


Przepis:

Składniki:

10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj: naleśniki na krokiety.)

500 g kapusty kiszonej

400 g pieczarek

olej lub masło

2 cebule

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

4 jajka 

bułka tarta

sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

Wykonanie:

1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotujemy aż zmięknie.    

2. cebulkę obieramy kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. 

3. Pieczarki obieramy kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebulki. Smażymy doprawiając solą i pieprzem. 

4. Kapustę odsączamy dokładnie z wody. Do gotowej kapusty wrzucamy pieczarki z cebulką całość mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

5. Farsz gotowy :)

6. Na wcześniej przygotowane naleśniki wykładamy partiami nasz farsz i zawijamy w rulonik. (farszu starczyło idealnie na 10 naleśników)

7. Przygotowujemy sobie panierkę. 4 jajka trzepiemy razem z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek granulowany) 
Oczywiście wybór przypraw może być różny :) 

8. W drugim talerzu wsypujemy bułkę tartą.

9. Każdy zwinięty naleśnik maczamy pierw w jajku a potem w bułce tartej. 

10. Na rozgrzanej patelni smażymy krokiety z obu stron. 

11. Krokiety gotowe do zjedzenia. 









Smacznego :)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów