Krokiety z kapustą i pieczarkami
Witam wszystkich w piękny sobotni dzień.
Dzisiaj pokażę wam przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Pyszne i pożywne. :)
Smakuje jeszcze lepiej z czerwonym barszczykiem do picia.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Przepis:
Składniki:
10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj: naleśniki na krokiety.)
500 g kapusty kiszonej
400 g pieczarek
olej lub masło
2 cebule
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 jajka
bułka tarta
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.
Wykonanie:
1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotujemy aż zmięknie.
2. cebulkę obieramy kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni.
3. Pieczarki obieramy kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebulki. Smażymy doprawiając solą i pieprzem.
4. Kapustę odsączamy dokładnie z wody. Do gotowej kapusty wrzucamy pieczarki z cebulką całość mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
5. Farsz gotowy :)
5. Farsz gotowy :)
6. Na wcześniej przygotowane naleśniki wykładamy partiami nasz farsz i zawijamy w rulonik. (farszu starczyło idealnie na 10 naleśników)
7. Przygotowujemy sobie panierkę. 4 jajka trzepiemy razem z przyprawami ( sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie i czosnek granulowany)
Oczywiście wybór przypraw może być różny :)
8. W drugim talerzu wsypujemy bułkę tartą.
9. Każdy zwinięty naleśnik maczamy pierw w jajku a potem w bułce tartej.
10. Na rozgrzanej patelni smażymy krokiety z obu stron.
11. Krokiety gotowe do zjedzenia.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów