wtorek, 23 sierpnia 2016

Marchewka

Marchewka - dlaczego warto jeść

Właściwości odżywcze




Ostatnio na blogu był post o surówce z marchwi, dlatego dzisiaj troszkę informacji o samej marchewce. 
Dlaczego powinniśmy ją jeść jak najwięcej jaki wpływ ma na nasz organizm. 

Marchew jest prawdziwą kopalnią składników odżywczych. 
Dostarcza nam bardzo duże ilości beta - karotenu oraz sporo błonnika. 

Częste spożywanie marchwi może uchronić nas przed chorobami serca, niektórymi nowotworami, chorobami skóry i oczu, zaparciami oraz wysokim poziomem cholesterolu. 

Co zawiera marchew?

beta - karoten, błonnik nierozpuszczalny, pektynian wapnia, witaminę A, C oraz E

Czy wiesz że:

Gotując marchew z odrobiną tłuszczu jednonienasyconego np. oliwa z oliwek, powoduje lepsze przyswajanie beta - karotenu. 
  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów