Marchewka - dlaczego warto jeść
Właściwości odżywcze
Ostatnio na blogu był post o surówce z marchwi, dlatego dzisiaj troszkę informacji o samej marchewce.
Dlaczego powinniśmy ją jeść jak najwięcej jaki wpływ ma na nasz organizm.
Marchew jest prawdziwą kopalnią składników odżywczych.
Dostarcza nam bardzo duże ilości beta - karotenu oraz sporo błonnika.
Częste spożywanie marchwi może uchronić nas przed chorobami serca, niektórymi nowotworami, chorobami skóry i oczu, zaparciami oraz wysokim poziomem cholesterolu.
Co zawiera marchew?
beta - karoten, błonnik nierozpuszczalny, pektynian wapnia, witaminę A, C oraz E
Czy wiesz że:
Gotując marchew z odrobiną tłuszczu jednonienasyconego np. oliwa z oliwek, powoduje lepsze przyswajanie beta - karotenu.
Marchewka - dlaczego warto jeść
Właściwości odżywcze
Gotując marchew z odrobiną tłuszczu jednonienasyconego np. oliwa z oliwek, powoduje lepsze przyswajanie beta - karotenu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów