Wegetariańskie ryżowe babeczki
Dzisiejszy obiad powstał spontanicznie. Popatrzałam trochę w lodówce i szafce jakie mam produkty i tak przyszedł pomysł, żeby zrobić coś z ryżu.
Nawet nie myślałam, że z takiego kombinowania wyjdą tak dobre babeczki. Polecam każdemu. W wykonaniu bardzo proste i szybkie.
Przepis:
Składniki na 18 babeczek :
200 g ryżu
1 cebula
4 parówki sojowe
1 pomidor
100 g startego sera żółtego
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia oregano.
Wykonanie:
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i smażymy na masełku
4. Pomidor sparzymy, obieramy i kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki i parówek.
5. Całość doprawiamy przyprawami.
6. Kiedy ryż ostygnie dodajemy do niego wcześniej przygotowaną potrawkę i całość mieszamy dodając starty ser.
7. Ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawami.
8. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do ryżu, całość mieszamy.
9. W foremki na babeczki wykładamy partiami ryż.
10. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 min (do czasu aż wierzch ładnie się zarumieni)
11. Moje babeczki podałam z sosem pomidorowym.
Smacznego. :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów