wtorek, 16 sierpnia 2016

Ryżowe babeczki

Wegetariańskie ryżowe babeczki






Dzisiejszy obiad powstał spontanicznie. Popatrzałam trochę w lodówce i szafce jakie mam produkty i tak przyszedł pomysł, żeby zrobić coś z ryżu. 

Nawet nie myślałam, że z takiego kombinowania wyjdą tak dobre babeczki. Polecam każdemu. W wykonaniu bardzo proste i szybkie. 

Przepis: 

Składniki na 18 babeczek :

200 g ryżu

1 cebula

4 parówki sojowe

1 pomidor

100 g startego sera żółtego

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia oregano. 

Wykonanie: 

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu

2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i smażymy na masełku

3. Parówki kroimy w talarki i dorzucamy do cebuli

4. Pomidor sparzymy, obieramy i kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki i parówek. 

5. Całość doprawiamy przyprawami. 

6. Kiedy ryż ostygnie dodajemy do niego wcześniej przygotowaną potrawkę i całość mieszamy dodając starty ser. 

7. Ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawami. 

8. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do ryżu, całość mieszamy. 

9. W foremki na babeczki wykładamy partiami ryż. 

10. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 min (do czasu aż wierzch ładnie się zarumieni) 

11. Moje babeczki podałam z sosem pomidorowym. 

Smacznego. :)









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów