Przejdź do głównej zawartości

Domowe lody kakaowe i brzoskwiniowe

 Domowe lody o smaku kakaowym i brzoskwiniowym


Wszystko co zrobimy sami, smakuje lepiej niż gotowe, kupione w sklepie. Tak też jest z lodami, możemy zrobić przeróżne smaki, akurat na takie na jakie mamy ochotę. 

Takie lody najlepiej przygotować rano, aby wieczorem móc już się cieszyć ich smakiem. :) 



Przepis:

Składniki:

500 ml śmietany kremówki 36% lub 38%

puszka (397g) mleka skondensowanego słodzonego

1,5 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 łyżki kakao

3 łyżki dżemu brzoskwiniowego, lub takiego jaki akurat mamy w domu


Wykonanie:

Zanim zaczniemy robić lody, śmietanę i mleko skondensowane schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne.

1. Śmietanę ubijamy na sztywno, (uwaga aby nie przebić śmietany bo wyjdzie nam z niej masło)  mleko skondensowane lekko miksujemy. 


2. Do śmietany wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. 

3. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. 

Do 1 części dodajemy kakao i miksujemy.


Do 2 części dodajemy dżem brzoskwiniowy, delikatnie mieszamy łyżką. 



Lody przekładamy do dwóch plastikowych pojemników, przekrywamy i wkładamy do zamrażalki na około 6 godzin. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...