Pełnoziarnisty ryż z warzywami i czerwoną fasolką
Całe danie przygotujemy na prawdę szybko, a w rezultacie będziemy mieć na prawdę bardzo dobry i zdrowy obiad.
Ja w swoim daniu użyłam miksu świeżych warzyw odpowiednich do woka.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Przepis (dla 4 osób)
Składniki:
1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml)
400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula)
400 g czerwonej fasolki
1 łyżeczka oleju kokosowego
około 2 łyżki sosu sojowego
naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów
przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany)
Wykonanie:
1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu
2. Warzywa wsypujemy do woka, podlewamy odrobiną wody, przekrywamy i dusimy, kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy bulionetkę warzywna i czerwoną fasolkę, mieszamy i dusimy do miękkości, dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego.
3. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, i wedle uznania do smaku solimy, dodajemy pieprzu, odrobinę chilli i czosnku.
4. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i voilà danie gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów