poniedziałek, 26 czerwca 2017

Ryż z warzywami z woka i czerwoną fasolką

Pełnoziarnisty ryż z warzywami i czerwoną fasolką


Lekko, zdrowo, smacznie i treściwie, to tylko parę przymiotników co mogę powiedzieć o tej potrawie. 

Całe danie przygotujemy na prawdę szybko, a w rezultacie będziemy mieć na prawdę bardzo dobry i zdrowy obiad. 

Ja w swoim daniu użyłam miksu świeżych warzyw odpowiednich do woka. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

Przepis (dla 4 osób)


Składniki:

1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml)

400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula)

400 g czerwonej fasolki

1 łyżeczka oleju kokosowego

około 2 łyżki sosu sojowego

naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów 

przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany)


Wykonanie:

1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu


2. Warzywa wsypujemy do woka, podlewamy odrobiną wody, przekrywamy i dusimy, kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy bulionetkę warzywna i czerwoną fasolkę, mieszamy i dusimy do miękkości, dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego. 



3. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, i wedle uznania do smaku solimy, dodajemy pieprzu, odrobinę chilli i czosnku. 

4. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i voilà danie gotowe :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów