Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie  Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego do serka wiejskiego (zobaczcie na poniższym  zdjęciu). 

Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym o smaku waniliowym  Kiedy byłam mała z tego co pamiętam moja mama często robiła Karpatkę, zawsze uwielbiałam to ciasto a szczególnie wylizywać krem z miski :)  Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj pierwszy raz swoją karpatkę zrobiłam ja.  Wyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :) 

Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym

Makaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym  Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny posiłek. 

Cepeliny wegetariańskie / Kartacze wegetariańskie

Cepeliny wegetariańskie z soczewicą i ryżem w sosie pieczarkowym Jakiś czas temu byłam w restauracji w której serwowano cepeliny wegetariańskie, pierwszy raz wtedy z tym daniem się spotkałam. Było tak pyszne, że postanowiłam spróbować zrobić je w domu. Cepeliny to potrawa litewska jako Kartacz znany w północno - wschodniej Polsce.  Powiem wam szczerze, że danie bardzo pracochłonne, więc zabierzmy się za to jeśli na prawdę mamy sporo czasu. Myślałam że będzie łatwiej ale po długim czasie udało mi się wszystko dobrze przygotować. Problem jest że o tej porze roku w sklepie były tylko młode ziemniaki a do cepelinów lepiej użyć mączystych.  Robiłam je pierwszy raz i na prawdę jestem zadowolona z wyniku.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.:

Deser jabłkowy na kruchych ciastkach z mleczkiem kokosowym

Deser bez pieczenia z jabłkami na kruchych ciastkach polany mleczkiem kokosowym  Łatwy deserek bez pieczenia, mało składników a wszystko razem tworzy przepyszną całość. Aromat jabłek nadaję niepowtarzalny smak. mniam mniam... :)