Deser bez pieczenia z jabłkami na kruchych ciastkach polany mleczkiem kokosowym
Przepis
Składniki
8 średnich jabłek
400 g herbatników pełnoziarnistych
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka wody
Moje naczynie ma owalny kształt i wymiary 27x19
Moje naczynie ma owalny kształt i wymiary 27x19
1. Myjemy jabłka, obieramy kroimy w ćwiartki wykrajmy środek z jabłek a potem kroimy na małe kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka
2. Wlewamy 1 szklankę wody do jabłek i dusimy na małym ogniu często mieszając w między czasie dodajemy 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki cynamonu
3. W między czasie mielimy blenderem herbatniki. Dzielimy zmielone herbatniki na dwie części, 1 część wykładamy do naczynia jako spód, dodajemy 3 łyżki miodu i mieszamy. (jeśli będzie za sypkie, możemy nasączyć je paroma kroplami owocowej herbaty)
4. Mleczko kokosowe wlewamy do miseczki dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i 2 łyżeczki cukru waniliowego i wszystko razem mieszamy a potem wkładamy do lodówki na 30 min.
5. Kiedy nasze jabłka zmiękną odstawiamy i czekamy aż wystygną.
6. Ostygnięte jabłka kładziemy na nasz spód z herbatników, na jabłka nakładamy drugą część zmielonych herbatników zostawiając troszeczkę do posypania na górę.
7. Na koniec wyciągamy nasze stężone mleczko kokosowe z lodówki i wylewamy na wierzch i posypujemy resztą herbatników.
8. Deser wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Smacznego!!!
Skuszę się na deserek
OdpowiedzUsuń