Właściwości odżywcze
Dlaczego warto jeść koperek?
Świeży koperek zawiera wiele witamin: witaminy z grupy B, witaminę A oraz C.
Posiada również wiele minerałów:
wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i proteiny.
Zawsze jak tylko możemy jedzmy świeży koperek, suszony nie ma już takiej ilości wartości odżywczych.
Koperek pozytywnie wpływa na nasze zdrowie m.in. pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu.
Wapń zawarty w koprze wzmacnia nasze kości, zapobiega osteoporozie.
Koperek również sprawdzi się w problemach z czkawką wypicie 1 łyżeczki koperku wymieszanej w gorącej wodzie, na pewno nam pomoże. Picie takiej mieszanki pomaga również na bóle głowy i bóle menstruacyjne.
Koperek ma działanie uspokajające i pomaga na sen.
Koperek pomoże nam na problemy z układem pokarmowym, pomaga na skurcze żołądkowe, kolki, niestrawność.
Młode mamy mające problem z laktacją mogą ją zwiększyć przez picie naparu z kopru, a tym samym pomoże uniknąć kolek u niemowlaka.
Jak widzicie koper ma wiele właściwości jak za pewne wiele innych których tutaj nie napisałam, dlatego korzystajmy z tego co daje nam natura.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów