Właściwości odżywcze
Dlaczego warto jeść koperek? 
Świeży koperek zawiera wiele witamin: witaminy z grupy B, witaminę A oraz C.  
Posiada również wiele minerałów: 
wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i proteiny. 
Zawsze jak tylko możemy jedzmy świeży koperek, suszony nie ma już takiej ilości wartości odżywczych. 
Koperek pozytywnie wpływa na nasze zdrowie m.in. pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu. 
Wapń zawarty w koprze wzmacnia nasze kości, zapobiega osteoporozie. 
Koperek również sprawdzi się w problemach z czkawką wypicie 1 łyżeczki koperku wymieszanej w gorącej wodzie, na pewno nam pomoże. Picie takiej mieszanki pomaga również na bóle głowy i bóle menstruacyjne. 
Koperek ma działanie uspokajające i pomaga na sen. 
Koperek pomoże nam na problemy z układem pokarmowym, pomaga na skurcze żołądkowe, kolki, niestrawność. 
Młode mamy mające problem z laktacją mogą ją zwiększyć przez picie naparu z kopru, a tym samym pomoże uniknąć kolek u niemowlaka. 
Jak widzicie koper ma wiele właściwości jak za pewne wiele innych których tutaj nie napisałam, dlatego korzystajmy z tego co daje nam natura.  
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów