Makaron spaghetti z gęstym sosem pomidorowym
Dzisiaj prosty obiad ale kto z nas nie uwielbia spaghetti?
Sos pomidorowy bez żadnych zagęszczaczy proste wykonanie i bardzo smacznie. :)
Przepis:
Składniki
makaron spaghetti
2 puszki po 400 gram pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, bazylia, oregano
50 g startego parmezanu lub żółtego sera
Wykonanie
1. Pomidory z puszki wlewamy do garnka i nastawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając czekamy aż sos zacznie gęstnieć. ( W zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać tyle musimy czekać - u mnie trwało to 20 min)
Gdy sos zgęstnieje zostanie go około 500 ml.
2. 2 ząbki czosnku siekamy i lekko podsmażamy na oliwie
3. Gdy sos już będzie gęsty wrzucamy czosnek i przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylię i oregano.
4. Jeszcze przez chwile gotujemy sos na małym ogniu
5. Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku przez około 9 min.
6. Odcedzamy makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy startym serem.
7. Pyszne jedzonko gotowe.
Smacznego !!!
To chyba bardzo szybki sposób na spaghetti :) Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńszybki i smaczny :)
Usuń