Przejdź do głównej zawartości

Sałata rzymska z rzodkiewką

Sałata rzymska z rzodkiewką i creme fraiche



Dzisiaj jako dodatek do obiadu (ale nie tylko do obiadu),chciałabym wam zaprezentować pyszną sałatkę pełną witamin, świeżości i smaku w każdym kęsie. 

Rzodkiewka jak i sałata rzymska ma w sobie wiele witamin ale o tym znajdziecie informacje w dziale Nasze Zdrowie 

Przepis jest bardzo prosty a jeśli nie będziecie mogli dostać w sklepie creme fraiche to można dodać gęstego naturalnego jogurtu lub gęstej śmietany, będzie równie pyszne. 

A czym jest creme fraiche? Jest to francuska gęsta śmietana, lekko zakwaszona. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem: 





Przepis:

Składniki: 
2 małe młode sałaty rzymskie

pęczek rzodkiewek - u mnie było ich 16. 

250 g creme fraiche 38% 

4 łyżeczki ziół do sałatek - obojętnie jakie zawsze będzie pyszne. 
ewentualnie sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Sałatę myjemy i rwiemy po czym wrzucamy do salaterki 

2. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty


3. W osobnej małej miseczce wlewamy nasz creme fraiche 
dodajemy 4 łyżeczki ziół i dokładnie mieszamy. 


4. Przygotowany creme fraiche wlewamy do sałaty z rzodkiewką. 


5. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Smacznego!!!




Komentarze

  1. Znakomita. Uwielbiam takie. Zapraszam do siebie :) https://m.facebook.com/Gotowaniepatki-1870386083195861/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...