Tortilla z farszem warzywnym zapiekana w sosie beszamelowym i serem
Dzień dobry
Chodząc po sklepie zastanawiałam się co dziś dobrego przygotować i tak z czasem przyszedł pomysł na tortille. Pyszne i sycące danie dla każdego łakomczucha.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
Składniki :
6 tortilli
1200 g mrożonych warzyw 2 x 600 g w moim przypadku był to miks warzywny z
marchewką, brokułem, papryką kukurydzą i groszkiem.
100 g startego żółtego sera lub mozzarelli.
500 ml mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
sól pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:
Farsz
1. Rozmrażamy warzywa, potem przez jakiś czas
dusimy aż będą miękkie. Gdy warzywa już zmiękną i woda wyparuje smażymy na
oliwie lub masełku przez jakiś czas dorzucając przyprawy tj. bazylia, tymianek,
oregano, sól i pieprz do smaku, na koniec dodać 3 łyżki sosu beszamelowego i
wymieszać.
Sos beszamelowy
1. W garnuszku rozpuścić masło dodać mąkę i
wymieszać i tylko krótką chwile trzymać na ogniu, powoli wlewać mleko cały czas
mieszając, żeby nie porobiły się grudki zagotować przez kilka minut dodając
gałkę muszkatołową sól i pieprz.
Tortilla
1. Na tortillę wykładamy warzywa zwijamy
naleśnika i kładziemy do naczynia żaroodpornego lub do wyższej brytfanki.
Robimy to z każdym naleśnikiem.
3. Posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą.
Wkładamy do piekarnika na 20 min w temperaturze 200 stopni
Na prawdę wyjdą bardzo dobre.
Smacznego!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów