Pierogi ruskie
Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie
Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego do serka wiejskiego (zobaczcie na poniższym zdjęciu).
Przepis:
Składniki (76 pierogów)
ciasto:
750 g mąki
450 ml mleka
150 g masła
3,5 łyżeczki soli
farsz:
4 cebule
600 g obranych ziemniaków
400 g sera białego
sól i pieprz do smaku
dodatkowo 2 cebule do posypania gotowych pierogów
Wykonanie:
1. Zacznijmy od farszu. Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie.
2. 4 cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor
3. Do miski wsypujemy pognieciony ser.
4. Ostygnięte ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Cebulę i ziemniaki dodajemy do sera wszystko mieszając i doprawiając do smaku solą i pieprzem.
6. Mleko i masło wlewamy do rondelka i zagotowujemy
7. Mąkę przepuszczamy przez sitko i mieszamy z solą
8. Gorące mleko z rozpuszczonym masłem wlewamy do mąki, i zaczynamy ugniatanie ciasta. Uwaga - proszę się nie poparzyć.
9. Ciasto ugniatamy tak długo aż będzie gładkie i elastyczne, po czym przekrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
10. po 15 min zaczynamy wałkowanie ciasta, po czym robimy kółeczka szklanką lub formierką do pierogów. ( ja użyłam formierki)
11. Na gotowe kółeczka z ciasta dajemy półtorej łyżeczki farszu i zaklejamy brzegi.
12. Jak już będziemy zbliżać się ku końcowi w lepieniu naszych pierogów, nastawiamy wodę w dużym garnku dodając również soli.
13. Do gotującej wody wrzucamy pierogi, (ja wrzucałam 20 pierogów.)
14. Czekamy aż pierogi wypłyną na wierzch wody i wtedy jeszcze gotujemy około 1,5 min.
15. Gotowe pierogi podawać z usmażoną cebulką.
Pyszne...
Dawno nie robiłam pierogów, a te wyglądają naprawdę apetycznie... Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń