Przejdź do głównej zawartości

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie


Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad pierogi ruskie 

Zawsze pierogi robiłam z ciasta do którego dolewałam wody ale tym razem postanowiłam zrobić je na mleku, jaki efekt? Ciasto w smaku aksamitne, delikatne po prostu przepyszne, koniecznie musicie spróbować. Jedyny mankament to ten, że w Danii nie dostanę normalnego twarogu więc do farszu użyłam coś podobnego do serka wiejskiego (zobaczcie na poniższym  zdjęciu). 




Przepis: 

Składniki (76 pierogów)

ciasto: 

750 g mąki

450 ml mleka

150 g masła

3,5 łyżeczki soli

farsz:

4 cebule

600 g obranych ziemniaków

400 g sera białego 

sól i pieprz do smaku

dodatkowo 2 cebule do posypania gotowych pierogów

Wykonanie: 

1. Zacznijmy od farszu. Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie. 

2. 4 cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor

3. Do miski wsypujemy pognieciony ser. 

4. Ostygnięte ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Cebulę i ziemniaki dodajemy do sera wszystko mieszając i doprawiając do smaku solą i pieprzem. 

5. Farsz gotowy. :) 

6. Mleko i masło wlewamy do rondelka i zagotowujemy 

7. Mąkę przepuszczamy przez sitko i mieszamy z solą

8. Gorące mleko z rozpuszczonym masłem wlewamy do mąki, i zaczynamy ugniatanie ciasta. Uwaga - proszę się nie poparzyć.  

9. Ciasto ugniatamy tak długo aż będzie gładkie i elastyczne, po czym przekrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło. 

10. po 15 min zaczynamy wałkowanie ciasta, po czym robimy kółeczka szklanką lub formierką do pierogów. ( ja użyłam formierki) 

11. Na gotowe kółeczka z ciasta dajemy półtorej łyżeczki farszu i zaklejamy brzegi. 

12. Jak już będziemy zbliżać się ku końcowi w lepieniu naszych pierogów, nastawiamy wodę w dużym garnku dodając również soli. 

13. Do gotującej wody wrzucamy pierogi, (ja wrzucałam 20 pierogów.)

14. Czekamy aż pierogi wypłyną na wierzch wody i wtedy jeszcze gotujemy około 1,5 min. 

15. Gotowe pierogi podawać z usmażoną cebulką. 

Pyszne... 

Smacznego!!!










Komentarze

  1. Dawno nie robiłam pierogów, a te wyglądają naprawdę apetycznie... Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...