Sos koperkowy / jajka w sosie koperkowym
Witam wszystkich serdecznie...
Dzisiaj pokaże wam jak łatwym daniem można urozmaicić nasze talerze.
Koperek mogłabym jeść przez cały rok, jako dodatek do ziemniaczków ale również w pysznym aromatycznym sosie.
Tym razem sos koperkowy zrobiłam do polania jajek na twardo.
Ale praktycznie taki sosik pasuje do różnorodnych potraw.
Przepis na sos 500 ml
Składniki:
jajka (ilość wedle uznania)
2 pęczki koperku
250 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany 8%
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 8%
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
2. Do gotującego się bulionu wrzucamy posiekany koperek i śmietanę
3. 2 łyżki mąki mieszamy z 3 łyżkami śmietany na gładką masę
4. Wlewamy do sosu nasz zagęszczacz cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki.
5 Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem
6. Na przygotowane jajka polewamy sos
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów