Przejdź do głównej zawartości

Sos koperkowy

Sos koperkowy / jajka w sosie koperkowym 


Witam wszystkich serdecznie...

Dzisiaj pokaże wam jak łatwym daniem można urozmaicić nasze talerze.

Koperek mogłabym jeść przez cały rok, jako dodatek do ziemniaczków ale również w pysznym aromatycznym sosie. 

Tym razem sos koperkowy zrobiłam do polania jajek na twardo. 

Ale praktycznie taki sosik pasuje do różnorodnych potraw. 



Przepis na sos 500 ml 

Składniki:

jajka (ilość wedle uznania)

2 pęczki koperku

250 ml bulionu warzywnego

250 ml śmietany 8%

2 łyżki mąki

3 łyżki śmietany 8% 

sól, pieprz do smaku 

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo (czas to 7 min), obieramy i kroimy na połówki

2. Do gotującego się bulionu wrzucamy posiekany koperek i śmietanę
3. 2 łyżki mąki mieszamy z 3 łyżkami śmietany na gładką masę


4. Wlewamy do sosu nasz zagęszczacz cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki. 

5 Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem 

6. Na przygotowane jajka polewamy sos 

Smacznego :) 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...