Makaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym
Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny posiłek.
Przepis:
Składniki:
250 g makaronu rigatoni lub jak chcecie możecie zrobić z makaronem muszle.
400 g szpinaku
400 g sera feta
2 ząbki czosnku
200 g sera mozzarella
100 g przecier pomidorowy
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
2. Szpinak rozmrażamy, gotujemy przyprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku solą i pieprzem do smaku
3. Ser feta rozgniatamy widelcem w misce dodajemy do niego przygotowany szpinak i mieszamy wszystko razem próbując i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
4. Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnuszku wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy aby powstał ładny złocisty kolor, dodajemy przecier pomidorowy mieszamy po czym zaczynamy stopniowo dolewać bulion cały czas mieszając tak aby nie zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem.
5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego
6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie
7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch
8. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 min.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów