Przejdź do głównej zawartości

Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym

Makaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym 




Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny posiłek. 


Przepis:

Składniki: 

250 g makaronu rigatoni lub jak chcecie możecie zrobić z makaronem muszle. 

400 g szpinaku

400 g sera feta

2 ząbki czosnku 

200 g sera mozzarella

100 g przecier pomidorowy

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

300 ml bulionu warzywnego

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka czosnku granulowanego 

sól, pieprz do smaku 

Wykonanie: 

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak żeby był al dente 

2. Szpinak rozmrażamy, gotujemy przyprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku solą i pieprzem do smaku 

3. Ser feta rozgniatamy widelcem w misce dodajemy do niego przygotowany szpinak i mieszamy wszystko razem próbując i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 

4. Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnuszku wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy aby powstał ładny złocisty kolor, dodajemy przecier pomidorowy mieszamy po czym zaczynamy stopniowo dolewać bulion cały czas mieszając tak aby nie zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem. 

5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego

6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie 

7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch 

8. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  przez 30 min. 


Smacznego... 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...