Brokuły- dlaczego warto jeść?
Ostatnio na blogu można było znaleźć przepis na potrawę z brokułem - Makaron z brokułem, dlatego, też może zamieszczę troszkę informacji na temat samego brokułu. Dlaczego warto jeść to warzywo, jakie bogactwo w sobie kryje. :)
Czy wiecie, że brokuły są jednym z najlepiej przebadanych warzyw. Dlatego też brokuł nosi miano super pożywienia.
Brokuły zawierają dużo związków chemicznych, które mobilizują nasz organizm do walki z czynnikami chorobotwórczymi.
Co zawierają:
beta - karoten, błonnik nierozpuszczalny,
ditioltiony - to przeciwnowotworowe związki mogą stymulować działanie glutationu, silnego przeciwutleniacza.
glukozynolaty - te z kolei po zjedzeniu rozbijają się na liczne związki które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
indole - uważa się, że te związki chronią przed nowotworami hormonozależnymi, takimi jak rak piersi, czy gruczołu krokowego.
izotiocyjaniny - związki te pobudzają do produkcji własnych enzymów o działaniu przeciwnowotworowym, tym samym neutralizując czynniki rakotwórcze.
Oprócz tego brokuły zawierają:
kwas foliowy, luteinę, potas, sulforafan oraz wapń.
Jeszcze taka mała informacja, że gotowanie brokułów w wodzie pozbawia jej dużej ilości glukozynolatów, kwasu foliowego i witaminy C. Dlatego lepiej jest gotować brokuły na parze.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów