Przejdź do głównej zawartości

Brokuły

Brokuły- dlaczego warto jeść?



Ostatnio na blogu można było znaleźć przepis na potrawę z brokułem -  Makaron z brokułem, dlatego, też może zamieszczę troszkę informacji na temat samego brokułu. Dlaczego warto jeść to warzywo, jakie bogactwo w sobie kryje. :) 


Czy wiecie, że brokuły są jednym z najlepiej przebadanych warzyw. Dlatego też brokuł nosi miano super pożywienia. 

Brokuły zawierają dużo związków chemicznych, które mobilizują nasz organizm do walki z czynnikami chorobotwórczymi. 

Co zawierają:

beta - karoten, błonnik nierozpuszczalny, 
ditioltiony - to przeciwnowotworowe związki mogą stymulować działanie glutationu, silnego przeciwutleniacza. 
glukozynolaty - te z kolei po zjedzeniu rozbijają się na liczne związki które wykazują działanie przeciwnowotworowe. 
indole - uważa się, że te związki chronią przed nowotworami hormonozależnymi, takimi jak rak piersi, czy gruczołu krokowego. 
izotiocyjaniny - związki te pobudzają do produkcji własnych enzymów o działaniu przeciwnowotworowym, tym samym neutralizując czynniki rakotwórcze. 
Oprócz tego brokuły zawierają: 

kwas foliowy, luteinę, potas, sulforafan oraz wapń. 

Jeszcze taka mała informacja, że gotowanie brokułów w wodzie pozbawia jej dużej ilości glukozynolatów, kwasu foliowego i witaminy C. Dlatego lepiej jest gotować brokuły na parze. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...