czwartek, 22 września 2016

Brokuły

Brokuły- dlaczego warto jeść?



Ostatnio na blogu można było znaleźć przepis na potrawę z brokułem -  Makaron z brokułem, dlatego, też może zamieszczę troszkę informacji na temat samego brokułu. Dlaczego warto jeść to warzywo, jakie bogactwo w sobie kryje. :) 


Czy wiecie, że brokuły są jednym z najlepiej przebadanych warzyw. Dlatego też brokuł nosi miano super pożywienia. 

Brokuły zawierają dużo związków chemicznych, które mobilizują nasz organizm do walki z czynnikami chorobotwórczymi. 

Co zawierają:

beta - karoten, błonnik nierozpuszczalny, 
ditioltiony - to przeciwnowotworowe związki mogą stymulować działanie glutationu, silnego przeciwutleniacza. 
glukozynolaty - te z kolei po zjedzeniu rozbijają się na liczne związki które wykazują działanie przeciwnowotworowe. 
indole - uważa się, że te związki chronią przed nowotworami hormonozależnymi, takimi jak rak piersi, czy gruczołu krokowego. 
izotiocyjaniny - związki te pobudzają do produkcji własnych enzymów o działaniu przeciwnowotworowym, tym samym neutralizując czynniki rakotwórcze. 
Oprócz tego brokuły zawierają: 

kwas foliowy, luteinę, potas, sulforafan oraz wapń. 

Jeszcze taka mała informacja, że gotowanie brokułów w wodzie pozbawia jej dużej ilości glukozynolatów, kwasu foliowego i witaminy C. Dlatego lepiej jest gotować brokuły na parze. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów