Sos chrzanowy na ciepło
Dzień dobry
Powiem wam szczerze, że sos chrzanowy robiłam pierwszy raz, do końca nie wiedziałam jaki smak uzyskam, ale byłam mile zaskoczona, kiedy wyszedł mi bardzo dobry. Sos chrzanowy możemy podawać między innymi do makaronu, jajek, ziemniaczków, na pewno udoskonali nasze potrawy o wspaniały smak.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem:
Przepis:
Składniki (400 ml)
200 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany rzadkiej 18%
3 - 4 łyżeczek tartego chrzanu
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, rozmaryn
1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i robimy zasmażkę.
2. Do zasmażki wlewamy bulion warzywny, cały czas mieszając.
3. Dolewamy śmietany i dodajemy chrzan.
4. Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiając solą.
5. Na koniec dodajemy po 2 szczypty pieprzu, papryki i ziół.
Uwaga: Chrzanu dodajemy wedle uznania, każdy z nas ma inne smaki, jednym może wystarczyć 2 łyżeczki innym nawet te 4 mogą być za mało. Ja dodałam 3 czubate łyżeczki - smak i aromat chrzanu był idealnie wyczuwalny.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów