Sos pieczarkowy
Nie każdy przepada za pieczarkami, ale ten sos na prawdę wam polecam, sama byłam zachwycona jego smakiem.
Po prostu wyśmienity!!!
Przepis:
Składniki: (500 ml)
200 g pieczarek
200 ml bulionu grzybowego
300 ml rzadkiej śmietany 18%
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Wykonanie:
1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem.
2. Kostkę bulionu grzybowego rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. (uwaga będzie bardzo słony)
3. W garnuszku przygotowujemy zasmażkę ( 1 łyżkę mąki mieszamy z 1 łyżką masła i zasmażamy)
4. Do zasmażki wlewamy bulion cały czas mieszając tak aby nie porobiły się grudki. ( używam do tego trzepaczki kuchennej)
5. Do bulionu wlewamy śmietanę i pieczarki, doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając. Doprawiamy 1 łyżeczką gałki muszkatołowej i odrobiną pieprzu.
6. Sos gotowy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów