Przejdź do głównej zawartości

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy




Nie każdy przepada za pieczarkami, ale ten sos na prawdę wam polecam, sama byłam zachwycona jego smakiem. 
Po prostu wyśmienity!!!


Przepis:

Składniki: (500 ml)

200 g pieczarek

200 ml bulionu grzybowego

300 ml rzadkiej śmietany 18%

1 łyżka mąki 

1 łyżka masła

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 

Wykonanie:  

1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem. 

2. Kostkę bulionu grzybowego rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. (uwaga będzie bardzo słony) 

3. W garnuszku przygotowujemy zasmażkę ( 1 łyżkę mąki mieszamy z 1 łyżką masła i zasmażamy) 

4. Do zasmażki wlewamy bulion cały czas mieszając tak aby nie porobiły się grudki. ( używam do tego trzepaczki kuchennej)

5. Do bulionu wlewamy śmietanę i pieczarki, doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając. Doprawiamy 1 łyżeczką gałki muszkatołowej i odrobiną pieprzu. 

6. Sos gotowy.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...