Przejdź do głównej zawartości

Kluski śląskie

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 


W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj - Sos pieczarkowy

Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt nie powinien mieć problemu w ich wykonaniu, a do tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. Pamiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem: 


Przepis: 

Składniki: (27 klusek śląskich)

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

2 jajka

sól 

Wykonanie: 

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. 

2. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. 

3. Gdy ziemniaki wystygną ugniatamy je tak aby był równa powierzchnia. 

4. Ziemniaki dzielimy na 4 części, 4 część wykładamy na wierzch, a w miejsce 4 części wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby powierzchnia dalej była równa. 

5. Wbijamy 2 jajka i dodajemy 1 - 2 łyżeczki soli

6. Całość ugniatamy na jednolitą masę. 

7. Z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości mandarynki, taką kulkę lekko spłaszczamy a w środeczku robimy małe wgłębienie. 

8. Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Gdy woda się zagotuje wsypujemy nasze kluski, proszę lekko je przemieszać, aby się nie posklejamy, czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

9. Kluski wykładamy łyżką cedzakową do półmiska. 

10. Kluski śląskie gotowe do spożycia z ulubionym sosem lub masełkiem. 

Jako dodatek idealnie pasują również buraczki lub czerwona kapusta. 




Polecam!!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...