Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj - Sos pieczarkowy
Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt nie powinien mieć problemu w ich wykonaniu, a do tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. Pamiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem:
Przepis:
Składniki: (27 klusek śląskich)
2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Ziemniaki dzielimy na 4 części, 4 część wykładamy na wierzch, a w miejsce 4 części wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby powierzchnia dalej była równa.
5. Wbijamy 2 jajka i dodajemy 1 - 2 łyżeczki soli
6. Całość ugniatamy na jednolitą masę.
7. Z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości mandarynki, taką kulkę lekko spłaszczamy a w środeczku robimy małe wgłębienie.
8. Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Gdy woda się zagotuje wsypujemy nasze kluski, proszę lekko je przemieszać, aby się nie posklejamy, czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
9. Kluski wykładamy łyżką cedzakową do półmiska.
10. Kluski śląskie gotowe do spożycia z ulubionym sosem lub masełkiem.
Jako dodatek idealnie pasują również buraczki lub czerwona kapusta.
Polecam!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów