wtorek, 27 września 2016

Kluski śląskie

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 


W moim domu uwielbiane kluski śląskie można jeść i jeść. Pyszne można jeść z samym masełkiem ale ja jestem zwolenniczką podania ich z aromatycznym sosem tym razem z sosem pieczarkowym, do którego przepis znajdziecie tutaj - Sos pieczarkowy

Kluski śląskie są bardzo proste w wykonaniu, dlatego nikt nie powinien mieć problemu w ich wykonaniu, a do tego bardzo tanie, gdyż potrzebujemy zaledwie 3 składników. Pamiętajcie jedynie, że najlepsze są z ziemniaków z dużą ilością skrobi, wtedy ciasto na kluski nie będzie zbyt klejące a my nie będziemy musieli dodawać mąki. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem: 


Przepis: 

Składniki: (27 klusek śląskich)

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

2 jajka

sól 

Wykonanie: 

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. 

2. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. 

3. Gdy ziemniaki wystygną ugniatamy je tak aby był równa powierzchnia. 

4. Ziemniaki dzielimy na 4 części, 4 część wykładamy na wierzch, a w miejsce 4 części wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby powierzchnia dalej była równa. 

5. Wbijamy 3 jajka i dodajemy 1 - 2 łyżeczki soli

6. Całość ugniatamy na jednolitą masę. 

7. Z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości mandarynki, taką kulkę lekko spłaszczamy a w środeczku robimy małe wgłębienie. 

8. Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Gdy woda się zagotuje wsypujemy nasze kluski, proszę lekko je przemieszać, aby się nie posklejamy, czekamy aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

9. Kluski wykładamy łyżką cedzakową do półmiska. 

10. Kluski śląskie gotowe do spożycia z ulubionym sosem lub masełkiem. 

Jako dodatek idealnie pasują również buraczki lub czerwona kapusta. 




Polecam!!!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów