Zapiekany makaron w sosie chrzanowym
Wczorajszy dzień był jednym z takich, kiedy otwieram szafkę i zaczynam się zastanawiać co ja dzisiaj mogę zrobić na obiad.
Niby produktów mało ale przecież, to nie znaczy, że nie może wyjść dobre danie. I tak właśnie było... nie mogłam się oderwać od talerza z tym pysznym makaronem.
Danie zrobiłam z makaronem świderki, gdyż taki tylko miałam, ale oczywiście możecie użyć innego, ja polecam makron penne.
Przepis:
Składniki (dla 4 osób)
400 g makaronu świderki
13 kotletów sojowych a'la schabowe
sos chrzanowy - przepis znajdziecie tutaj (Sos chrzanowy)
1. Kotlety sojowe gotujemy według przepisu na opakowaniu
(ja jedynie do bulionu dodałam dużą ilość różnorodnych ziół, tak na prawdę to co mi się przewinęło przez ręce - między innymi :
zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany,
Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
3. Ugotowane kotlety, odsączamy z bulionu i nadmiaru wody.
(Użyłam do tego ręcznika kuchennego)
4. Kotlety kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor z bardzo małą ilością tłuszczu, w sumie to zaledwie parę kropel.
5. W między czasie przygotowujemy Sos chrzanowy
5. Ugotowany makron wykładamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy złocistą kostkę sojową i sos chrzanowy, całość mieszamy i zapiekamy w 180 stopniach przez 25 min.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów