Przejdź do głównej zawartości

Makaron w sosie chrzanowym

Zapiekany makaron w sosie chrzanowym 



Wczorajszy dzień był jednym z takich, kiedy otwieram szafkę i zaczynam się zastanawiać co ja dzisiaj mogę zrobić na obiad. 
Niby produktów mało ale przecież, to nie znaczy, że nie może wyjść dobre danie. I tak właśnie było... nie mogłam się oderwać od talerza z tym pysznym makaronem. 
Danie zrobiłam z makaronem świderki, gdyż taki tylko miałam, ale oczywiście możecie użyć innego, ja polecam makron penne. 


Przepis: 

Składniki (dla 4 osób)

400 g makaronu świderki 

13 kotletów sojowych  a'la schabowe

sos chrzanowy - przepis znajdziecie tutaj (Sos chrzanowy)

Wykonanie: 

1. Kotlety sojowe gotujemy według przepisu na opakowaniu 
(ja jedynie do bulionu dodałam dużą ilość różnorodnych ziół, tak na prawdę to co mi się przewinęło przez ręce - między innymi : 
zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, 

Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu. 

2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 

3. Ugotowane kotlety, odsączamy z bulionu i nadmiaru wody. 
(Użyłam do tego ręcznika kuchennego)

4. Kotlety kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor z bardzo małą ilością tłuszczu, w sumie to zaledwie parę kropel. 

5. W między czasie przygotowujemy Sos chrzanowy

5. Ugotowany makron wykładamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy złocistą kostkę sojową i sos chrzanowy, całość mieszamy i zapiekamy w 180 stopniach przez 25 min. 


Smacznego



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...