czwartek, 29 września 2016

Makaron w sosie chrzanowym

Zapiekany makaron w sosie chrzanowym 



Wczorajszy dzień był jednym z takich, kiedy otwieram szafkę i zaczynam się zastanawiać co ja dzisiaj mogę zrobić na obiad. 
Niby produktów mało ale przecież, to nie znaczy, że nie może wyjść dobre danie. I tak właśnie było... nie mogłam się oderwać od talerza z tym pysznym makaronem. 
Danie zrobiłam z makaronem świderki, gdyż taki tylko miałam, ale oczywiście możecie użyć innego, ja polecam makron penne. 


Przepis: 

Składniki (dla 4 osób)

400 g makaronu świderki 

13 kotletów sojowych  a'la schabowe

sos chrzanowy - przepis znajdziecie tutaj (Sos chrzanowy)

Wykonanie: 

1. Kotlety sojowe gotujemy według przepisu na opakowaniu 
(ja jedynie do bulionu dodałam dużą ilość różnorodnych ziół, tak na prawdę to co mi się przewinęło przez ręce - między innymi : 
zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, 

Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu. 

2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 

3. Ugotowane kotlety, odsączamy z bulionu i nadmiaru wody. 
(Użyłam do tego ręcznika kuchennego)

4. Kotlety kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor z bardzo małą ilością tłuszczu, w sumie to zaledwie parę kropel. 

5. W między czasie przygotowujemy Sos chrzanowy

5. Ugotowany makron wykładamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy złocistą kostkę sojową i sos chrzanowy, całość mieszamy i zapiekamy w 180 stopniach przez 25 min. 


Smacznego



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów