czwartek, 29 września 2016

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy na ciepło




Dzień dobry

Powiem wam szczerze, że sos chrzanowy robiłam pierwszy raz, do końca nie wiedziałam jaki smak uzyskam, ale byłam mile zaskoczona, kiedy wyszedł mi bardzo dobry. Sos chrzanowy możemy podawać między innymi do makaronu, jajek, ziemniaczków, na pewno udoskonali nasze potrawy o wspaniały smak.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem: 


Przepis:

Składniki (400 ml)

200 ml bulionu warzywnego

200 ml śmietany rzadkiej 18%

3 - 4 łyżeczek tartego chrzanu

1 łyżka mąki

1 łyżka masła 

sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, rozmaryn 

Wykonanie:

1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i robimy zasmażkę. 

2. Do zasmażki wlewamy bulion warzywny, cały czas mieszając.

3. Dolewamy śmietany i dodajemy chrzan. 

4. Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiając solą. 

5. Na koniec dodajemy po 2 szczypty pieprzu, papryki i ziół.  

Uwaga: Chrzanu dodajemy wedle uznania, każdy z nas ma inne smaki, jednym może wystarczyć 2 łyżeczki innym nawet te 4 mogą być za mało. Ja dodałam 3 czubate łyżeczki - smak i aromat chrzanu był idealnie wyczuwalny.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów