wtorek, 27 września 2016

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy




Nie każdy przepada za pieczarkami, ale ten sos na prawdę wam polecam, sama byłam zachwycona jego smakiem. 
Po prostu wyśmienity!!!


Przepis:

Składniki: (500 ml)

200 g pieczarek

200 ml bulionu grzybowego

300 ml rzadkiej śmietany 18%

1 łyżka mąki 

1 łyżka masła

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 

Wykonanie:  

1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem. 

2. Kostkę bulionu grzybowego rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. (uwaga będzie bardzo słony) 

3. W garnuszku przygotowujemy zasmażkę ( 1 łyżkę mąki mieszamy z 1 łyżką masła i zasmażamy) 

4. Do zasmażki wlewamy bulion cały czas mieszając tak aby nie porobiły się grudki. ( używam do tego trzepaczki kuchennej)

5. Do bulionu wlewamy śmietanę i pieczarki, doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając. Doprawiamy 1 łyżeczką gałki muszkatołowej i odrobiną pieprzu. 

6. Sos gotowy.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów