wtorek, 14 marca 2017

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami i kruszonką 




Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przepyszne ciasto jogurtowe, które na prawdę bardzo szybko się przygotowuje.

Podczas pieczenia cały dom pachniał wanilią i truskawkami.  

Ciasto upieczone specjalnie do pracy mojego męża na poczęstunek dla kolegów - Duńczyków, wszystkim bardzo smakowało, tym bardziej bardzo się cieszę :) To ciasto na pewno nie raz i nie dwa będzie gościło u mnie w domku. 

Pamiętając o proporcjach i podanych wskazówkach na pewno nie wyjdzie wam zakalec. 

Wszystkim życzę cudownego, słonecznego i słodkiego dnia. 




Przepis (blaszka 28x25)

wskazówki:

1. Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. 

2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito.

3. Na koniec pamiętamy o miksowaniu ciasta na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. 

4. Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części. 

Składniki: (miarka to szklanka 250 ml)

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru z trzciny cukrowej (drobny)

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżeczki proszku do pieczenia

60 g masła

2 jajka

250 ml jogurtu naturalnego

400 g świeżych truskawek

na kruszonkę:

80 g mąki

40 g masła

40 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

dodatkowo:

cukier puder do posypania


Wykonanie:


1. Przygotowujemy kruszonkę mąkę, posiekane masło i cukier rozcieramy w rękach aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce. 

2. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sito. 

3. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.

4. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. (około 7 minut miksowania)

5. Jogurt, roztopione masło i ekstrakt waniliowy dodajemy do mąki, wlewamy puszystą masę z jajek i cukru i całość mieszamy na wolnych obrotach lub ręką. 

Możemy również odwrócić proces, czyli po kolei wszystkie składniki dodajemy do puszystej masy jajecznej a na koniec dosypujemy przesianą mąkę delikatnie mieszając. 


6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 

Wykładamy ciasto i układamy na nim truskawki i wcześniej przygotowane ciasto na kruszonkę rozkruszamy po całym cieście. 



Pieczemy przez około 45 min (do suchego patyczka)



Kiedy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. 








1 komentarz :

Zapraszam do komentowania moich postów