Przejdź do głównej zawartości

Kotlety warzywne z włoszczyzną

Kotlety z ugotowanych warzyw



Czy można zrobić pyszne kotleciki zaledwie z paru składników? Można. Gotujesz zupę? Wykorzystać można warzywa z zupy. I pyszne kotlety na drugie danie zrobimy w szybkim tempie. 

Na obiad była zupa pomidorowa, parę warzyw wyłowiłam, zmiksowałam dodałam parę składników i kotleciki były gotowe. Są tak smaczne, że na pewno nie raz specjalnie ugotuję parę warzyw żeby ponownie zrobić ten pyszny dodatek np. do ziemniaków. :)


Przepis: (około 20 kotletów)

Składniki:

1 seler

2 pietruszki

1 marchewka

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

100 g startego żółtego sera

2 - 3 łyżeczek ziół prowansalskich

1- 2 łyżeczki papryki słodkiej

sól, pieprz 

4 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki bułki tartej

opcjonalnie jedno jajko 

Wykonanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, lub wykorzystujemy warzywa podczas przygotowywania bulionu warzywnego. 

2. Ugotowane warzywa miksujemy, dodajemy starty ser, koncentrat pomidorowy, przyprawy, dodajemy powoli mąki ziemniaczanej i bułki tartej, (ewentualnie można dodać jedno jajko) całość dokładnie mieszamy, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej. 

3. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 











Komentarze

  1. Bardzo lubię takie kotlety, ja nie dodawałam do tej pory żółtego sera natomiast z włoszczyzną blenderowałam ugotowaną włoską kapustę. Tym razem dodałam i koncentrat pomidorowy i ser - kotlety wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...