Kotlety z ugotowanych warzyw
Czy można zrobić pyszne kotleciki zaledwie z paru składników? Można. Gotujesz zupę? Wykorzystać można warzywa z zupy. I pyszne kotlety na drugie danie zrobimy w szybkim tempie.
Na obiad była zupa pomidorowa, parę warzyw wyłowiłam, zmiksowałam dodałam parę składników i kotleciki były gotowe. Są tak smaczne, że na pewno nie raz specjalnie ugotuję parę warzyw żeby ponownie zrobić ten pyszny dodatek np. do ziemniaków. :)
Przepis: (około 20 kotletów)
Składniki:
1 seler
2 pietruszki
1 marchewka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 g startego żółtego sera
2 - 3 łyżeczek ziół prowansalskich
1- 2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
4 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki bułki tartej
opcjonalnie jedno jajko
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, lub wykorzystujemy warzywa podczas przygotowywania bulionu warzywnego.
2. Ugotowane warzywa miksujemy, dodajemy starty ser, koncentrat pomidorowy, przyprawy, dodajemy powoli mąki ziemniaczanej i bułki tartej, (ewentualnie można dodać jedno jajko) całość dokładnie mieszamy, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
3. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Bardzo lubię takie kotlety, ja nie dodawałam do tej pory żółtego sera natomiast z włoszczyzną blenderowałam ugotowaną włoską kapustę. Tym razem dodałam i koncentrat pomidorowy i ser - kotlety wyszły pyszne!
OdpowiedzUsuń