Ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami i kruszonką
Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przepyszne ciasto jogurtowe, które na prawdę bardzo szybko się przygotowuje.
Podczas pieczenia cały dom pachniał wanilią i truskawkami.
Ciasto upieczone specjalnie do pracy mojego męża na poczęstunek dla kolegów - Duńczyków, wszystkim bardzo smakowało, tym bardziej bardzo się cieszę :) To ciasto na pewno nie raz i nie dwa będzie gościło u mnie w domku.
Pamiętając o proporcjach i podanych wskazówkach na pewno nie wyjdzie wam zakalec.
Wszystkim życzę cudownego, słonecznego i słodkiego dnia.
Przepis (blaszka 28x25)
wskazówki:
1. Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową.
2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito.
3. Na koniec pamiętamy o miksowaniu ciasta na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką.
4. Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części.
Składniki: (miarka to szklanka 250 ml)
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru z trzciny cukrowej (drobny)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g masła
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
400 g świeżych truskawek
na kruszonkę:
80 g mąki
40 g masła
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Przygotowujemy kruszonkę mąkę, posiekane masło i cukier rozcieramy w rękach aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sito.
3. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. (około 7 minut miksowania)
5. Jogurt, roztopione masło i ekstrakt waniliowy dodajemy do mąki, wlewamy puszystą masę z jajek i cukru i całość mieszamy na wolnych obrotach lub ręką.
Możemy również odwrócić proces, czyli po kolei wszystkie składniki dodajemy do puszystej masy jajecznej a na koniec dosypujemy przesianą mąkę delikatnie mieszając.
6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto i układamy na nim truskawki i wcześniej przygotowane ciasto na kruszonkę rozkruszamy po całym cieście.
Pieczemy przez około 45 min (do suchego patyczka)
Kiedy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Truskawki... Zapachniało latem:)
OdpowiedzUsuń