Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami i kruszonką 




Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przepyszne ciasto jogurtowe, które na prawdę bardzo szybko się przygotowuje.

Podczas pieczenia cały dom pachniał wanilią i truskawkami.  

Ciasto upieczone specjalnie do pracy mojego męża na poczęstunek dla kolegów - Duńczyków, wszystkim bardzo smakowało, tym bardziej bardzo się cieszę :) To ciasto na pewno nie raz i nie dwa będzie gościło u mnie w domku. 

Pamiętając o proporcjach i podanych wskazówkach na pewno nie wyjdzie wam zakalec. 

Wszystkim życzę cudownego, słonecznego i słodkiego dnia. 




Przepis (blaszka 28x25)

wskazówki:

1. Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. 

2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito.

3. Na koniec pamiętamy o miksowaniu ciasta na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. 

4. Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części. 

Składniki: (miarka to szklanka 250 ml)

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru z trzciny cukrowej (drobny)

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżeczki proszku do pieczenia

60 g masła

2 jajka

250 ml jogurtu naturalnego

400 g świeżych truskawek

na kruszonkę:

80 g mąki

40 g masła

40 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

dodatkowo:

cukier puder do posypania


Wykonanie:


1. Przygotowujemy kruszonkę mąkę, posiekane masło i cukier rozcieramy w rękach aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce. 

2. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sito. 

3. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.

4. Cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę. (około 7 minut miksowania)

5. Jogurt, roztopione masło i ekstrakt waniliowy dodajemy do mąki, wlewamy puszystą masę z jajek i cukru i całość mieszamy na wolnych obrotach lub ręką. 

Możemy również odwrócić proces, czyli po kolei wszystkie składniki dodajemy do puszystej masy jajecznej a na koniec dosypujemy przesianą mąkę delikatnie mieszając. 


6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 

Wykładamy ciasto i układamy na nim truskawki i wcześniej przygotowane ciasto na kruszonkę rozkruszamy po całym cieście. 



Pieczemy przez około 45 min (do suchego patyczka)



Kiedy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. 








Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...