Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Na osłodę dnia polecam to pyszne ciasto które nie jest ani za słodkie ani za mdłe. Uwielbiam roznoszący się zapach jabłek z cynamonem, a ciasto z dodatkiem budyniu to rozkosz dla podniebienia. Polecam.
Przepis: (blaszka 28x25)
Składniki:
na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
4 łyżki cukru brązowego
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 kg jabłek
4 łyżki cukru brązowego
1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 1 l mleka)
1 litr mleka
1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1. Sypkie składniki przesiewamy przez sito, dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, siekamy masło łącząc je z mąką dodajemy jajka cukier i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać bardzo szybko ponieważ zawiera sporo masła i może się rozpuścić.
Z ciasta lepimy kulkę dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą jedną część wkładamy do zamrażalnika drugą do lodówki na minimum 30 minut.
2. Jabłka obieramy, myjemy kroimy w ćwiartki i potem w mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i cynamon, odrobinę wody i dusimy aż zmiękną.
3. Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kiedy nasze ciasto z lodówki będzie wystarczająco schłodzone, wałkujemy i wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.
5. Po 10 minutach na ciasto wykładamy jabłka i zalewamy budyniem.
6. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce, na wierzch ciasta.
7. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach.
8. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ostygnięte ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Oj tak, musiało być obłędnie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBudyń plus jabłka sama pychotka
OdpowiedzUsuńwspaaaaniały <3 aaaaa
OdpowiedzUsuń