Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka z waniliowym budyniem i jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 


Na osłodę dnia polecam to pyszne ciasto które nie jest ani za słodkie ani za mdłe. Uwielbiam roznoszący się zapach jabłek z cynamonem, a ciasto z dodatkiem budyniu to rozkosz dla podniebienia. Polecam. 

Miłego dnia dla wszystkich 




Przepis: (blaszka 28x25)

Składniki:

na ciasto:

400 g mąki

200 g masła

4 łyżki cukru brązowego

2 jajka

szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

1 kg jabłek

4 łyżki cukru brązowego

1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 1 l mleka)

1 litr mleka

1,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

1. Sypkie składniki przesiewamy przez sito, dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, siekamy masło łącząc je z mąką dodajemy jajka cukier i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać bardzo szybko ponieważ zawiera sporo masła i może się rozpuścić. 

Z ciasta lepimy kulkę dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą jedną część wkładamy do zamrażalnika drugą do lodówki na minimum 30 minut. 


2. Jabłka obieramy, myjemy kroimy w ćwiartki i potem w mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i cynamon, odrobinę wody i dusimy aż zmiękną.

3. Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. 


4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 

Kiedy nasze ciasto z lodówki będzie wystarczająco schłodzone, wałkujemy i wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. 


5. Po 10 minutach na ciasto wykładamy jabłka i zalewamy budyniem. 


6. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce, na wierzch ciasta. 

7. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach.

8. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ostygnięte ciasto możemy posypać cukrem pudrem. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...