środa, 22 marca 2017

Kotlety warzywne z włoszczyzną

Kotlety z ugotowanych warzyw



Czy można zrobić pyszne kotleciki zaledwie z paru składników? Można. Gotujesz zupę? Wykorzystać można warzywa z zupy. I pyszne kotlety na drugie danie zrobimy w szybkim tempie. 

Na obiad była zupa pomidorowa, parę warzyw wyłowiłam, zmiksowałam dodałam parę składników i kotleciki były gotowe. Są tak smaczne, że na pewno nie raz specjalnie ugotuję parę warzyw żeby ponownie zrobić ten pyszny dodatek np. do ziemniaków. :)


Przepis: (około 20 kotletów)

Składniki:

1 seler

2 pietruszki

1 marchewka

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

100 g startego żółtego sera

2 - 3 łyżeczek ziół prowansalskich

1- 2 łyżeczki papryki słodkiej

sól, pieprz 

4 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki bułki tartej

opcjonalnie jedno jajko 

Wykonanie:

1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, lub wykorzystujemy warzywa podczas przygotowywania bulionu warzywnego. 

2. Ugotowane warzywa miksujemy, dodajemy starty ser, koncentrat pomidorowy, przyprawy, dodajemy powoli mąki ziemniaczanej i bułki tartej, (ewentualnie można dodać jedno jajko) całość dokładnie mieszamy, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej. 

3. Formujemy małe kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów