środa, 1 marca 2017

Makaron lane kluski z kremowym sosem pieczarkowym

Lane kluski z sosem pieczarkowym 


Dzisiejsza propozycja na danie, jest na pewno dla miłośników sosów pieczarkowych, ale myślę że i osoby które nie przepadają, bardzo by im ta potrawa zasmakowała. 

Można by powiedzieć że niby jest to makaron z sosem, ale jednak taki sosik z makaronem ''lane kluski'' smakuje zupełnie inaczej. 

Wcześniej robiłam sos pieczarkowy na bulionie warzywnym, tym razem chciałam uzyskać bardziej kremową konsystencję więc zamiast bulionu użyłam śmietany kremówki... sos był wyśmienity, idealny nie tylko do makaronów ale do różnorodnych potraw, z ryżu, kaszy, ziemniaków. Polecam. 


Przepis: (dla 3 osób)

Składniki:

350 g makaronu lane kluski

500 g pieczarek

1 cebula

500 ml śmietany kremówki 36% lub 38% (W Polsce 36% w Danii są dostępne te 38%)

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, zioła prowansalskie, 

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 


2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. 

3. Pieczarki obieramy, myjemy, i kroimy w większą kostkę. 

4. Na rozgrzanej patelni, podsmażamy cebulę na maśle, kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania wody i aż ładnie się zarumienią. Podczas smażenie pieczarki solimy i dodajemy pieprzu. 

5. W garnuszku wsypujemy łyżkę mąki i rozprowadzamy ją w 1 łyżce masła. Do zasmażki wlewamy śmietanę kremówkę cały czas mieszając, (najlepiej trzepaczką kuchenną). Do śmietany dodajemy usmażone pieczarki z cebulką. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, do smaku dodajemy soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziół prowansalskich. Sos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. 




Podajemy z ugotowanymi kluskami lanymi. 







2 komentarze :

  1. Bardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, bardzo lubię sos pieczarkowy do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów