czwartek, 5 października 2017

Pieczone białe warzywa

Pieczone warzywa seler i pietruszka



Tak przygotowane warzywa na pewno sprawdzą się w roli przekąski jak także smacznego dodatku do obiadu, np ziemniaczków z surówką. 

W moim przepisie są seler i pietruszka, gdyż akurat takie warzywa miałam w domku, ale można dodać również marchewkę. 

Do warzyw dodałam pyszną przyprawę ''zioła Małgorzatki'' , zakupioną podczas wakacji w Wiśle, skusiłam się na nią chyba tylko ze względu że w nazwie jest moje imię, ale przyprawa jest genialna i nadaje się do wielu, wielu potraw, skład jest całkowicie naturalny : (pieprz czarny, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka) a Zastosowanie: uniwersalny dodatek do wszystkich potraw. Wspomaga odchudzanie, trawienie i spalanie tłuszczy. Jeśli ktoś chciałby zakupić taką przyprawę więcej informacji podam w prywatnej wiadomości. 

A teraz zapraszam do pysznego pomysłu na warzywa.



Przepis: dla dwóch osób

Składniki:

1/2 selera

4 średnie pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki przyprawy zioła małgorzatki, jeśli nie posiadamy polecam zioła prowansalskie będzie również pyszne. 

sól


Wykonanie: 

1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki około centymetr grubości. 

2. Do warzyw dodajemy oliwę, przyprawę i sól. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej dłońmi.) 



3. Wykładamy warzywa do naczynia ceramicznego lub na blaszkę. 


4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut. 

Możemy podać warzywa z dipem np. czosnkowym, lub normalnie zjeść do obiadu. 



1 komentarz :

  1. Wyglądają jak ziemniaczane frytki. No z taką przyprawą na pewno będą pyszne

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów