Pieczone warzywa seler i pietruszka
Tak przygotowane warzywa na pewno sprawdzą się w roli przekąski jak także smacznego dodatku do obiadu, np ziemniaczków z surówką.
W moim przepisie są seler i pietruszka, gdyż akurat takie warzywa miałam w domku, ale można dodać również marchewkę.
Do warzyw dodałam pyszną przyprawę ''zioła Małgorzatki'' , zakupioną podczas wakacji w Wiśle, skusiłam się na nią chyba tylko ze względu że w nazwie jest moje imię, ale przyprawa jest genialna i nadaje się do wielu, wielu potraw, skład jest całkowicie naturalny : (pieprz czarny, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka) a Zastosowanie: uniwersalny dodatek do wszystkich potraw. Wspomaga odchudzanie, trawienie i spalanie tłuszczy. Jeśli ktoś chciałby zakupić taką przyprawę więcej informacji podam w prywatnej wiadomości.
A teraz zapraszam do pysznego pomysłu na warzywa.
Przepis: dla dwóch osób
Składniki:
1/2 selera
4 średnie pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki przyprawy zioła małgorzatki, jeśli nie posiadamy polecam zioła prowansalskie będzie również pyszne.
sól
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki około centymetr grubości.
2. Do warzyw dodajemy oliwę, przyprawę i sól. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej dłońmi.)
3. Wykładamy warzywa do naczynia ceramicznego lub na blaszkę.
4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut.
Możemy podać warzywa z dipem np. czosnkowym, lub normalnie zjeść do obiadu.
Wyglądają jak ziemniaczane frytki. No z taką przyprawą na pewno będą pyszne
OdpowiedzUsuń