Przejdź do głównej zawartości

Potrawka z makaronu all inclusiv

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami, oliwkami i jajkiem z dodatkiem chili i czosnku i pomidorków koktajlowych


To danie w pełni pokazuje jak w naszym domu uwielbiamy makaron, łącząc z nim wiele pysznych produktów.  Stworzona  kompozycja smaków jest pyszna, wszystko ze sobą idealnie współgra, nie potrzeba nic więcej. Niby tak proste danie a wspaniałe. 

Jeśli i ty jesteś miłośnikiem dań z makaronem to danie na pewno przypadnie ci do gustu. 

Polecam 

#świetujzlubellą

#ŚwiatowyDzieńMakaronu 






Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu






Przepis: (dla 3 osób)

Składniki:

300 g #makaronlubella Pióra penne rigate

250 g świeżego szpinaku

15 sztuk pieczarek

1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (240g)

3 jajka

6 ząbków czosnku

10 pomidorków koktajlowych

12 dużych oliwek lub 24 małe

1 żółta papryczka chili

przyprawy: 

gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka, zioła małgorzatki



Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, do gotującej się wody wkładamy jajka i od tego momentu gotujemy 8 minut. Po ugotowaniu obieramy i odstawiamy. 

2. Makaron #lubella gotujemy z godnie z opisem na opakowaniu. 

3. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, i smażymy na złoty kolor. 

4. Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i nastawiamy w woku lub w grubszej patelni, kiedy szpinak zmięknie i puści sok dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól do smaku i 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.

5. Suszone pomidory kroimy w grubsze paseczki, jeśli mamy duże oliwki kroimy je na pół, jeśli małe zostawiamy w całości. 

6. Do szpinaku dodajemy kolejno, suszone pomidory, oliwki, i wcześniej usmażone pieczarki. 





7. Papryczkę chili kroimy na cieniutkie krążki i dokładamy do reszty produktów. 



8. Dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy, pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. I jeszcze przez około 5 minut podgrzewamy, doprawiając jeszcze ewentualnie solą, pieprzem i ziołami małgorzatki.  



9. Wykładamy potrawkę na talerze a na wierzch kładziemy jajko pokrojone w plasterki. 







Smacznego

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...