Zapiekany makaron z owocami i orzechami
Dania z makaronem uwielbiamy, tak na prawdę moglibyśmy jeść go prawie co dziennie, dlatego bardzo się ucieszyłam z konkursu #Lubella, bo zawsze jest to idealna okazja do tego żeby zrobić coś nowego, tym bardziej, że 25 października jest obchodzony #ŚwiatowyDzieńMakaronu. Zapiekanka makaronowa którą zrobiłam jest tak samo dobra na śniadanie, obiad czy deser. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają a orzechy w miodzie dopełniają całość.
Polecam tą zapiekankę również zamiast ciasta, na poczęstunek dla gości. Na pewno się nie zawiedziecie a wszystkim będzie smakować. :)
Moją zapiekankę zapiekałam w naczyniach ceramicznych, jeśli macie mniejsze naczynia można tak przygotować dla każdego porcję deseru. Wymiary naczyń podane poniżej.
wymiary naczyń ceramicznych:
2 małe 12x8
1 duża 30x20
Składniki:
300 g #makaronlubella świderki
2 jabłka
3 gruszki
5 śliwek
150 g łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki płynnego miodu
250 ml jogurtu o smaku truskawka rabarbar, lub innego
tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka mielonej kawy + 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
cynamon, miód
Wykonanie:
1. Wszystkie owoce, myjemy i obieramy ze skórki. Śliwki kroimy w kostkę. Jabłka i gruszki w plasterki. (patrz zdjęcie)
2. Jabłka i gruszki wykładamy na patelnie i na małym ogniu prażymy dodajemy 3 łyżki cukru i 1,5 łyżeczki cynamonu. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie spaliły, kiedy zmiękną zestawiamy z ognia.
3. Makaron #Lubella gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
5. Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki i prażymy, kiedy po kuchni zacznie się unosić zapach orzechów, dodajemy do nich 3 łyżki miodu, i mieszamy przez około 2 minuty. Kiedy będą gotowe dodajemy orzechy do makaronu.
6. Całość mieszamy, i teraz w zależności od tego jak słodkie mamy owoce, dodajemy jeszcze 1 lub 2 łyżeczki miodu.
7. Przygotowany makaron wykładamy do naczyń ceramicznych, a na makaron wykładamy wcześniej przygotowane gruszki i jabłka i polewamy ewentualnie sokiem który został z jabłek i gruszek.
10. Kiedy zapiekanka będzie gotowa, przed podaniem ścieramy na wierzch białą czekoladę.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMMM..wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń