wtorek, 17 października 2017

Zapiekanka makaronowa z owocami

Zapiekany makaron z owocami i orzechami 



Dania z makaronem uwielbiamy, tak na prawdę moglibyśmy jeść go prawie co dziennie,  dlatego bardzo się ucieszyłam z konkursu #Lubella, bo zawsze jest to idealna okazja do tego żeby zrobić coś nowego, tym bardziej, że 25 października jest obchodzony #ŚwiatowyDzieńMakaronu. Zapiekanka makaronowa którą zrobiłam jest tak samo dobra na śniadanie, obiad czy deser. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają a orzechy w miodzie dopełniają całość. 



Polecam tą zapiekankę również zamiast ciasta, na poczęstunek dla gości. Na pewno się nie zawiedziecie a wszystkim będzie smakować. :)

Moją zapiekankę zapiekałam w naczyniach ceramicznych, jeśli macie mniejsze naczynia można tak przygotować dla każdego porcję deseru. Wymiary naczyń podane poniżej. 


Zapraszam do zapoznania się z przepisem  

#świętujzlubellą

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu






Przepis:

wymiary naczyń ceramicznych:

2 małe 12x8

1 duża 30x20

Składniki:

300 g #makaronlubella świderki

2 jabłka

3 gruszki

5 śliwek

150 g łuskanych orzechów włoskich

3 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki płynnego miodu

250 ml jogurtu o smaku truskawka rabarbar, lub innego

tabliczka białej czekolady

1 łyżeczka mielonej kawy + 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

cynamon, miód 



Wykonanie:

1. Wszystkie owoce, myjemy i obieramy ze skórki. Śliwki kroimy w kostkę. Jabłka i gruszki w plasterki. (patrz zdjęcie)





2. Jabłka i gruszki wykładamy na patelnie i na małym ogniu prażymy dodajemy 3 łyżki cukru i 1,5 łyżeczki cynamonu. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie spaliły, kiedy zmiękną zestawiamy z ognia. 

3. Makaron #Lubella gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 


4. Do miski wkładamy ugotowany makaron, dodajemy jogurt i pokrojone śliwki. 

5. Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki i prażymy, kiedy po kuchni zacznie się unosić zapach orzechów, dodajemy do nich 3 łyżki miodu, i mieszamy przez około 2 minuty. Kiedy będą gotowe dodajemy orzechy do makaronu. 



6. Całość mieszamy, i teraz w zależności od tego jak słodkie mamy owoce, dodajemy jeszcze 1 lub 2 łyżeczki miodu. 

7. Przygotowany makaron wykładamy do  naczyń ceramicznych, a na makaron wykładamy wcześniej przygotowane gruszki i jabłka i polewamy ewentualnie sokiem który został z jabłek i gruszek. 



8. Kawę i cynamon mieszamy ze sobą i posypujemy wierzch. 


9. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 

10. Kiedy zapiekanka będzie gotowa, przed podaniem ścieramy na wierzch białą czekoladę. 




Podajemy na ciepło, lub na zimno. 




2 komentarze :

Zapraszam do komentowania moich postów