środa, 4 października 2017

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z makaronem lane kluski



Jedna z moich ulubionych zup, aromatyczna, treściwa i bardzo smaczna. Nie wszyscy lubią bo nie wszyscy przepadają za pieczarkami, u mnie w domu rodzinnym zupy pieczarkowej się nie robiło, gdyż tylko dwie osoby były jej miłośnikami,  ale pamiętam jak jeździłam do babci  i ona robiła pyszną zupę pieczarkową, co prawda zawsze drobno kroiła pieczarki, ale w moim przepisie na życzenie męża pieczarki pokrojone w plasterki, a zupka wyszła rewelacyjna. 
 W przepisie podaję wagę warzyw już obranych, bo jak wszyscy wiemy, warzywa mają różną wielkość dlatego tak lepiej odmierzyć dokładną ilość. 

Przepis:  2,5 l zupy 

Składniki:

1 kg pieczarek

100 g korzenia pietruszki 

150 g marchwi

400 g selera

pęczek koperku

2 cebule

500 ml śmietany kremówki

2 kostki grzybowe BIO, lub zwykłe, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie

sól, pieprz, lubczyk

dodatkowo:

ugotowany makaron lane kluski 

Wykonanie:

1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki lub jak kto woli kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. 


2. Pieczarki smażymy i dopiero kiedy cała woda odparuje dodajemy cebulę doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do czasu aż pieczarki się zarumienią. 


3. Warzywa obieramy i myjemy. Ścieramy na średnich oczkach. 

4. Starte warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i wlewamy 2 litry wody. Nastawiamy na małym ogniu i gotujemy przez około 30 minut, pod koniec gotowania dodajemy kostki grzybowe. 


5. Kiedy warzywa zmiękną do zupy dodajemy usmażone pieczarki, dodajemy około 1 łyżeczkę lubczyku, pokrojony koperek. Wlewamy do zupy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez około 10 minut gotujemy. 


6. Do talerzy nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupką. 





1 komentarz :

Zapraszam do komentowania moich postów