Zupa pieczarkowa z makaronem lane kluski
Jedna z moich ulubionych zup, aromatyczna, treściwa i bardzo smaczna. Nie wszyscy lubią bo nie wszyscy przepadają za pieczarkami, u mnie w domu rodzinnym zupy pieczarkowej się nie robiło, gdyż tylko dwie osoby były jej miłośnikami, ale pamiętam jak jeździłam do babci i ona robiła pyszną zupę pieczarkową, co prawda zawsze drobno kroiła pieczarki, ale w moim przepisie na życzenie męża pieczarki pokrojone w plasterki, a zupka wyszła rewelacyjna.
W przepisie podaję wagę warzyw już obranych, bo jak wszyscy wiemy, warzywa mają różną wielkość dlatego tak lepiej odmierzyć dokładną ilość.
Składniki:
1 kg pieczarek
100 g korzenia pietruszki
150 g marchwi
400 g selera
pęczek koperku
2 cebule
500 ml śmietany kremówki
2 kostki grzybowe BIO, lub zwykłe, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
sól, pieprz, lubczyk
dodatkowo:
ugotowany makaron lane kluski
Wykonanie:
1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki lub jak kto woli kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
2. Pieczarki smażymy i dopiero kiedy cała woda odparuje dodajemy cebulę doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do czasu aż pieczarki się zarumienią.
3. Warzywa obieramy i myjemy. Ścieramy na średnich oczkach.
4. Starte warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i wlewamy 2 litry wody. Nastawiamy na małym ogniu i gotujemy przez około 30 minut, pod koniec gotowania dodajemy kostki grzybowe.
5. Kiedy warzywa zmiękną do zupy dodajemy usmażone pieczarki, dodajemy około 1 łyżeczkę lubczyku, pokrojony koperek. Wlewamy do zupy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze przez około 10 minut gotujemy.
6. Do talerzy nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupką.
jak ja dawno nie jadłam pieczarkowej.. mniam
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupa pieczarkowa na świecie!
OdpowiedzUsuń