Przejdź do głównej zawartości

Posty

Kutia

Świąteczna kutia  Kutia kojarzy mi się z dzieciństwem, którą robiła moja mama zawsze w okresie świąt, dlatego w tym roku postanowiłam powrócić do tych smaków.  Wiem też, że często szukacie przepisów na kutie, dlatego może skorzystacie z mojego przepisu.  Uwielbiam orzechy dlatego w mojej kutii jest ich sporo, ale dobranie dodatków tak na prawdę jest indywidualną sprawą. Można dodać rodzynki, żurawinę, daktyle, suszone morele, jagody goji, mnie osobiście starczyły te bakalie które były zawarte w masie makowej, a były w niej rodzynki i skórka pomarańczowa.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem

Kluski ziemniaczane zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym

Zapiekane kluski ziemniaczane Znudziły ci się kluski ziemniaczane podawane tradycyjnie? A może szukasz inspiracji na coś nowego, smacznego i nieskomplikowanego. Właśnie to jest takie danie. Troszkę pracy przy kluseczkach a w efekcie uzyskamy pyszny posiłek dla rodziny.  Mój mąż jest miłośnikiem dań mącznych, a kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada za bardzo za cukinią, był zaskoczonym smacznym efektem końcowym. 

Farsz na pierogi ruskie

Farsz z białego sera, ziemniaków i cebuli  Farsz na pierogi ruskie, to sprawa indywidualna, każdy ma inne smaki, jedni lubią delikatny inni bardziej pikantny. Razem z mężem nie wyobrażamy sobie aby w farszu zabrakło cebuli. Wolimy zdecydowanie pierogi z farszem wyrazistym w smaku.  Kolejna kwestia to proporcje sera i ziemniaków, jedni dają więcej ziemniaków zaś inni sera. A jak robię ja?  Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :)

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy z dodatkiem koperku Brak pomysłu na surówkę? Surówka z chrupiącej i soczystej kalarepy będzie świetną odmianą, z dodatkiem koperku tworzy pyszny dodatek do prostego obiadu. Nie ma potrzeby używania soli ani pieprzu. Jedynie co potrzebujemy to 3 składniki i gotowe. :)  Koniecznie spróbujcie. 

Zapiekanka z ryżu i soczewicy

Zapiekanka z ryżem z sosem pomidorowym z dodatkiem zielonej soczewicy Zazwyczaj robię zapiekanki z makaronem, ale kiedy makaronu brak w domu, a za to dużo ryżu postanowiłam zrobić zapiekankę z ryżu. Efekt? Powstała na prawdę bardzo dobra a zarazem zdrowa, i treściwa zapiekanka. Parę składników starczyło aby powstało pyszne danie.  Jeśli jesteś miłośnikiem ryżu to danie na pewno Ci się spodoba.  Zapraszam 

Potrawka z makaronu all inclusiv

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami, oliwkami i jajkiem z dodatkiem chili i czosnku i pomidorków koktajlowych To danie w pełni pokazuje jak w naszym domu uwielbiamy makaron, łącząc z nim wiele pysznych produktów.  Stworzona  kompozycja smaków jest pyszna, wszystko ze sobą idealnie współgra, nie potrzeba nic więcej. Niby tak proste danie a wspaniałe.  Jeśli i ty jesteś miłośnikiem dań z makaronem to danie na pewno przypadnie ci do gustu.  Polecam  #świetujzlubellą #ŚwiatowyDzieńMakaronu 

Zapiekanka makaronowa z owocami

Zapiekany makaron z owocami i orzechami  Dania z makaronem uwielbiamy, tak na prawdę moglibyśmy jeść go prawie co dziennie,  dlatego bardzo się ucieszyłam z konkursu #Lubella , bo zawsze jest to idealna okazja do tego żeby zrobić coś nowego, tym bardziej, że 25 października jest obchodzony #ŚwiatowyDzieńMakaronu . Zapiekanka makaronowa którą zrobiłam jest tak samo dobra na śniadanie, obiad czy deser. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają a orzechy w miodzie dopełniają całość.  Polecam tą zapiekankę również zamiast ciasta, na poczęstunek dla gości. Na pewno się nie zawiedziecie a wszystkim będzie smakować. :) Moją zapiekankę zapiekałam w naczyniach ceramicznych, jeśli macie mniejsze naczynia można tak przygotować dla każdego porcję deseru. Wymiary naczyń podane poniżej.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem   #świętujzlubellą

Pieczone białe warzywa

Pieczone warzywa seler i pietruszka Tak przygotowane warzywa na pewno sprawdzą się w roli przekąski jak także smacznego dodatku do obiadu, np ziemniaczków z surówką.  W moim przepisie są seler i pietruszka, gdyż akurat takie warzywa miałam w domku, ale można dodać również marchewkę.  Do warzyw dodałam pyszną przyprawę ''zioła Małgorzatki'' , zakupioną podczas wakacji w Wiśle, skusiłam się na nią chyba tylko ze względu że w nazwie jest moje imię, ale przyprawa jest genialna i nadaje się do wielu, wielu potraw, skład jest całkowicie naturalny : (pieprz czarny, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka) a Zastosowanie: uniwersalny dodatek do wszystkich potraw. Wspomaga odchudzanie, trawienie i spalanie tłuszczy. Jeśli ktoś chciałby zakupić taką przyprawę więcej informacji podam w prywatnej wiadomości.  A teraz zapraszam do pysznego pomysłu na warzywa.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z makaronem lane kluski Jedna z moich ulubionych zup, aromatyczna, treściwa i bardzo smaczna. Nie wszyscy lubią bo nie wszyscy przepadają za pieczarkami, u mnie w domu rodzinnym zupy pieczarkowej się nie robiło, gdyż tylko dwie osoby były jej miłośnikami,  ale pamiętam jak jeździłam do babci  i ona robiła pyszną zupę pieczarkową, co prawda zawsze drobno kroiła pieczarki, ale w moim przepisie na życzenie męża pieczarki pokrojone w plasterki, a zupka wyszła rewelacyjna.   W przepisie podaję wagę warzyw już obranych, bo jak wszyscy wiemy, warzywa mają różną wielkość dlatego tak lepiej odmierzyć dokładną ilość. 

Wegańskie placki ziemniaczane z cebulą

Placki ziemniaczane z dodatkiem  cebuli, bez jajek - polane dressingiem czosnkowym  Nie znam osoby, która by nie lubiła chrupiących placków ziemniaczanych. Każdy je zna, każdy je lubi, proste danie a takie smaczne. A jakie powinny być idealne placuszki, na pewno chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. A co tyczy się dodatków to już sprawa indywidualna, jedni lubią ze śmietaną inni natomiast z samym cukrem. My uwielbiamy z sosem czosnkowym i tym samym polecam w ten sposób placuszki również wam.  Moja wersja placków nie zawiera jaj, są całkowicie wegańskie, tak na prawdę zastanawiam się po co to jajko w plackach. Nic mi się na patelni nie rozwalało a placki wyszły na prawdę bardzo dobre.  Jeśli podoba Ci się mój przepis, zapraszam do komentowania.