wtorek, 14 lutego 2017

Ciasto kakaowe

 Ciasto kakaowe z dużą ilością kakao, bardzo wilgotne


Dzień dobry 

Czego wam dzisiaj mogę życzyć? Może aby ''walentynki'' były u was co dziennie, i abyście nawet przez małe drobiazgi okazywali sobie miłość i zainteresowanie. Tak też właśnie parę dni temu zrobiłam niespodziankę mężowi, wiedząc, że miał ciężki dzień w pracy. Jego uśmiech po powrocie do domu kiedy zobaczył ciacho był największą nagrodą. 

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na mocno kakaowe ciacho, które robi się na prawdę szybko.



Przepis: (blaszka 28x25)

Składniki:

250 g mąki

300 g brązowego cukru

6 łyżek kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

150 g masła

250 ml wody

polewa:

300 ml mleka 3,2%

3 łyżki kakao

200 g cukru pudru

2 łyżki masła

2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Polewa:

1. W rondelku rozpuszczamy masło w mleku, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i  dodajemy pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy. 

Ciasto:

1. Suche składniki przesiewamy przez sito (mąka, kakao, proszek, soda), dodajemy cukier, wbijamy jajka 


3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do reszty składników.

4. Wlewamy wodę i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto. 


5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. 

6. Ciasto równomiernie wykładamy na blaszkę. 


7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 stopni i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. 


Rada: Ciasto sprawdzamy już po 30 minutach od pieczenia, może się okazać, że w waszym piekarniku będzie potrzebowało mniej czasu. 


8. Kiedy ciasto będzie upieczone, odstawiamy, kiedy ostygnie polewamy wcześniej przygotowaną polewa. 

Można posypać wiórkami kokosowymi. 







2 komentarze :

Zapraszam do komentowania moich postów