Makaron kokardki z kapustą i pieczarkami
Dzień dobry kochani
Przepraszam za tygodniową nieobecność, jednak miałam małe problemy techniczne, a i w domku dorwało nas choróbsko.
Dużo zaległości, przepisy spisane na kartkach czekają na publikację, a dzisiaj jak na razie podzielę się z wami przepisem na pyszny makaron z kapustą i pieczarkami, hmm w sumie to danie jest tak proste w wykonaniu więc na pewno nikt nie będzie miał problemów z jego wykonaniem.
A smaki? Jedni lubią z dużą ilością kminku inni wolą bez, u mnie jest wyśrodkowane, a by wszystko idealnie się komponowało.
Jeśli użyjemy makaronu bez dodatku jajek, danie będzie również wegańskie.
Zapraszam ...
Przepis: (dla 4 osób)
Składniki:
400 g makaronu kokardki
500 g kapusty kiszonej
500 g pieczarek
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, chilli,
2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
oliwa z oliwek
dodatkowo olej do smażenia
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Kapustę kiszoną odcedzamy, szatkujemy, zalewamy nie wielką ilością wody, tylko tyle aby lekko zakryć kapustę. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie i odrobinę soli, gotujemy do miękkości około 20 minut.
4. Gotową kapustę odcedzamy dodajemy usmażone pieczarki z cebulką.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, ale tylko al'dente.
6. Do kapusty z pieczarkami dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy wedle uznania kminkiem, majerankiem, pieprzem, solą i odrobiną chilli. Dodajemy około 1 łyżki oliwy z oliwek.
7. Całość jeszcze podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów