Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kakaowe

 Ciasto kakaowe z dużą ilością kakao, bardzo wilgotne


Dzień dobry 

Czego wam dzisiaj mogę życzyć? Może aby ''walentynki'' były u was co dziennie, i abyście nawet przez małe drobiazgi okazywali sobie miłość i zainteresowanie. Tak też właśnie parę dni temu zrobiłam niespodziankę mężowi, wiedząc, że miał ciężki dzień w pracy. Jego uśmiech po powrocie do domu kiedy zobaczył ciacho był największą nagrodą. 

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na mocno kakaowe ciacho, które robi się na prawdę szybko.



Przepis: (blaszka 28x25)

Składniki:

250 g mąki

300 g brązowego cukru

6 łyżek kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

150 g masła

250 ml wody

polewa:

300 ml mleka 3,2%

3 łyżki kakao

200 g cukru pudru

2 łyżki masła

2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Polewa:

1. W rondelku rozpuszczamy masło w mleku, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i  dodajemy pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy. 

Ciasto:

1. Suche składniki przesiewamy przez sito (mąka, kakao, proszek, soda), dodajemy cukier, wbijamy jajka 


3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do reszty składników.

4. Wlewamy wodę i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto. 


5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. 

6. Ciasto równomiernie wykładamy na blaszkę. 


7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 stopni i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. 


Rada: Ciasto sprawdzamy już po 30 minutach od pieczenia, może się okazać, że w waszym piekarniku będzie potrzebowało mniej czasu. 


8. Kiedy ciasto będzie upieczone, odstawiamy, kiedy ostygnie polewamy wcześniej przygotowaną polewa. 

Można posypać wiórkami kokosowymi. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...