Ciasto kakaowe z dużą ilością kakao, bardzo wilgotne
Dzień dobry
Czego wam dzisiaj mogę życzyć? Może aby ''walentynki'' były u was co dziennie, i abyście nawet przez małe drobiazgi okazywali sobie miłość i zainteresowanie. Tak też właśnie parę dni temu zrobiłam niespodziankę mężowi, wiedząc, że miał ciężki dzień w pracy. Jego uśmiech po powrocie do domu kiedy zobaczył ciacho był największą nagrodą.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na mocno kakaowe ciacho, które robi się na prawdę szybko.
Przepis: (blaszka 28x25)
Składniki:
250 g mąki
300 g brązowego cukru
6 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g masła
250 ml wody
polewa:
300 ml mleka 3,2%
3 łyżki kakao
200 g cukru pudru
2 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Polewa:
1. W rondelku rozpuszczamy masło w mleku, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy.
Ciasto:
1. Suche składniki przesiewamy przez sito (mąka, kakao, proszek, soda), dodajemy cukier, wbijamy jajka
3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do reszty składników.
4. Wlewamy wodę i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą.
6. Ciasto równomiernie wykładamy na blaszkę.
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 stopni i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.
Rada: Ciasto sprawdzamy już po 30 minutach od pieczenia, może się okazać, że w waszym piekarniku będzie potrzebowało mniej czasu.
8. Kiedy ciasto będzie upieczone, odstawiamy, kiedy ostygnie polewamy wcześniej przygotowaną polewa.
Można posypać wiórkami kokosowymi.
Wcale mu się nie dziwię że był zadowolony, pychotka
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń