Wegańska zupa ogórkowa
Za oknem pada śnieg, zimno, buro i ponuro, na taką pogodę lubię zjeść coś ciepłego, rozgrzewającego, dlatego zupka na takie chłodne dni będzie idealna.
Jedni jedzą zupę ogórkową z ryżem inni z makaronem a u mnie z ziemniaczkami. :)
Nigdy zupy również nie zaprawiam śmietaną, zawsze każdy kto chce może polać sobie ją na talerzu, dzięki temu zupa na pewno wam nie skwaśnieje i w chłodnym miejscu wytrzyma nawet 4 dni.
A u was jaka dzisiaj pogoda?
Przepis:
Składniki:
3,5 l wody
250 g przecieru ogórkowego
5 ogórków kiszonych
150 ml soku z ogórków kiszonych
3 duże marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
3 białe części pora
pęczek koperku
3 łyżeczki suszonej włoszczyzny
majeranek, sól, pieprz,
6 ziemniaków
dodatkowo:
śmietanka roślinna lub zwierzęca
Wykonanie:
1. Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego.
Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy kroimy na pół, wkładamy do garnka, dodajemy umyte białe części pora i zalewamy 3,5 litrami wody, dodajemy 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny i nastawiamy na małym ogniu, na około 1,5 godziny.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i w osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie - uwaga, żeby się nie rozgotowały.
3. Kiedy warzywa w bulionie zmiękną, za pomocą sita wyciągamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do bulionu, dodajemy również ugotowane ziemniaki.
4. Ogórki kiszone ścieramy na małych oczkach - dodajemy do zupy. Wlewamy przecier z ogórków i sok.
5. Całość zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek, do smaku sól, pieprz a na sam koniec przetarty w dłoniach majeranek.
6. Śmietankę polewamy sobie dopiero na talerzu.
ogórkowa! najlepiej, wiadomo :) zawsze z ziemniaczkami!
OdpowiedzUsuńTaka zupka musi super rozgrzewać u mnie taka sama pogoda czekam na słońce
OdpowiedzUsuń