Przejdź do głównej zawartości

Makaron penne z brokułem i kalafiorem w sosie śmietankowym

Penne z brokułem, kalafiorem w sosie śmietankowym




Propozycja na to danie, jest bardzo podobna, do poprzedniego dania makaronu ze szpinakiem . Pomysł na to danie powstał, ze względu na to, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem, a kiedy mamy mało czasu takie danie zrobimy bardzo szybko, a zarazem będzie sycące i na prawdę smaczne. 

Miłego dnia dla wszystkich i zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

Przepis: (dla 4 osób)

Składniki:

500 g makaronu penne

1 mały kalafior

2 małe brokuły

500 ml śmietany kremówki 30%

5 serków topionych (każdy po 100 g)

sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Wykonanie:

1.  Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente. 

2. Kalafior i brokuł, myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. 
Nastawiamy wodę z odrobiną oleju i soli, i do gotującej wody wkładamy różyczki kalafiora i brokuła, gotujemy al'dente przez około 6 minut. 


3. W głębokiej patelni lub garnku wlewamy śmietanę, zagotowujemy, rozpuszczamy serki topione, dodajemy ugotowane warzywa i makaron. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami. Wszystko dokładnie mieszamy. 





Smacznego







Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...