Przejdź do głównej zawartości

Tort makowy

Tort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany



Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie.
Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego nie trzeba go nasączać. 


Życzę wam cudownego tygodnia 

Przepis: (tortownica 25cm)

Składniki:

na biszkopt

160 g maku

80 g płatków migdałowych

100 g masła

7 jajek

150 g cukru brązowego 

3 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem

500 ml śmietany do deserów 36%

2 łyżeczki cukru waniliowego

150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce

250 g serka mascarpone

dodatkowo:

powidła śliwkowe

wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:

1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut, po ugotowaniu trzymamy w gorącej wodzie do wystygnięcia, po tym czasie odcedzamy dokładnie mak z wody, i mielimy. 

2. Płatki migdałowe mielimy na proszek

3. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Masło ucieramy razem z cukrem brązowym, dodajemy żółtka i całość miksujemy, dodajemy zmielony mak i migdały, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. 

4. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. 

5. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. 

Wlewamy masę do tortownicy. 

6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 50 min, do suchego patyczka. 


7. Gotowy biszkopt studzimy po czym przekrajemy go na dwa blaty poziomo. 
Robimy nacięcia z czterech stron, we wgłębienia wkładamy na około nitkę, dwa końce nitki krzyżujemy i zdecydowanym ruchem ciągniemy, nitka wyjdzie drugą stroną przekrawając nasz tort. 


8. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem zagęszczonym. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowany serek z mlekiem. Dodajemy cukier waniliowy całość dokładnie mieszamy. 

9. Spód tortu smarujemy powidłami śliwkowymi, wykładamy część kremu, rozsmarowujemy,  przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem nie zapominając o bokach tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort wedle uznania. Boki możemy posypać wiórkami kokosowymi,  a górę posypać płatkami migdałowymi. 











Komentarze

  1. Wszystkiego najlepszego, a z tak smakowitym tortem urodziny na pewno minęły bardzo miło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze życzenia :)
    Tort udał Ci się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak bym mogła to bym je spałaszowała

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...