poniedziałek, 13 lutego 2017

Makaron penne z brokułem i kalafiorem w sosie śmietankowym

Penne z brokułem, kalafiorem w sosie śmietankowym




Propozycja na to danie, jest bardzo podobna, do poprzedniego dania makaronu ze szpinakiem . Pomysł na to danie powstał, ze względu na to, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem, a kiedy mamy mało czasu takie danie zrobimy bardzo szybko, a zarazem będzie sycące i na prawdę smaczne. 

Miłego dnia dla wszystkich i zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

Przepis: (dla 4 osób)

Składniki:

500 g makaronu penne

1 mały kalafior

2 małe brokuły

500 ml śmietany kremówki 30%

5 serków topionych (każdy po 100 g)

sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Wykonanie:

1.  Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente. 

2. Kalafior i brokuł, myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. 
Nastawiamy wodę z odrobiną oleju i soli, i do gotującej wody wkładamy różyczki kalafiora i brokuła, gotujemy al'dente przez około 6 minut. 


3. W głębokiej patelni lub garnku wlewamy śmietanę, zagotowujemy, rozpuszczamy serki topione, dodajemy ugotowane warzywa i makaron. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami. Wszystko dokładnie mieszamy. 





Smacznego







2 komentarze :

Zapraszam do komentowania moich postów