Penne z brokułem, kalafiorem w sosie śmietankowym
Propozycja na to danie, jest bardzo podobna, do poprzedniego dania makaronu ze szpinakiem . Pomysł na to danie powstał, ze względu na to, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem, a kiedy mamy mało czasu takie danie zrobimy bardzo szybko, a zarazem będzie sycące i na prawdę smaczne.
Miłego dnia dla wszystkich i zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki:
500 g makaronu penne
1 mały kalafior
2 małe brokuły
500 ml śmietany kremówki 30%
5 serków topionych (każdy po 100 g)
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente.
2. Kalafior i brokuł, myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.
Nastawiamy wodę z odrobiną oleju i soli, i do gotującej wody wkładamy różyczki kalafiora i brokuła, gotujemy al'dente przez około 6 minut.
3. W głębokiej patelni lub garnku wlewamy śmietanę, zagotowujemy, rozpuszczamy serki topione, dodajemy ugotowane warzywa i makaron. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego
Smacznie i zdrowo :) Super obiad!
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie:)
OdpowiedzUsuńile kcal
OdpowiedzUsuń