poniedziałek, 6 lutego 2017

Tort makowy

Tort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany



Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie.
Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego nie trzeba go nasączać. 


Życzę wam cudownego tygodnia 

Przepis: (tortownica 25cm)

Składniki:

na biszkopt

160 g maku

80 g płatków migdałowych

100 g masła

7 jajek

150 g cukru brązowego 

3 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem

500 ml śmietany do deserów 36%

2 łyżeczki cukru waniliowego

150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce

250 g serka mascarpone

dodatkowo:

powidła śliwkowe

wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:

1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut, po ugotowaniu trzymamy w gorącej wodzie do wystygnięcia, po tym czasie odcedzamy dokładnie mak z wody, i mielimy. 

2. Płatki migdałowe mielimy na proszek

3. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Masło ucieramy razem z cukrem brązowym, dodajemy żółtka i całość miksujemy, dodajemy zmielony mak i migdały, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. 

4. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. 

5. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. 

Wlewamy masę do tortownicy. 

6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 50 min, do suchego patyczka. 


7. Gotowy biszkopt studzimy po czym przekrajemy go na dwa blaty poziomo. 
Robimy nacięcia z czterech stron, we wgłębienia wkładamy na około nitkę, dwa końce nitki krzyżujemy i zdecydowanym ruchem ciągniemy, nitka wyjdzie drugą stroną przekrawając nasz tort. 


8. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem zagęszczonym. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowany serek z mlekiem. Dodajemy cukier waniliowy całość dokładnie mieszamy. 

9. Spód tortu smarujemy powidłami śliwkowymi, wykładamy część kremu, rozsmarowujemy,  przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem nie zapominając o bokach tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort wedle uznania. Boki możemy posypać wiórkami kokosowymi,  a górę posypać płatkami migdałowymi. 











3 komentarze :

  1. Wszystkiego najlepszego, a z tak smakowitym tortem urodziny na pewno minęły bardzo miło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze życzenia :)
    Tort udał Ci się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak bym mogła to bym je spałaszowała

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów